Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talmannen i den italienska senaten, Maria Casellati.

Nya försök att bilda italiensk regering

Presidenten i Italien, Sergio Mattarella, har bett talmannen i senaten att samla flera politiska partier för att se om det går att bilda regering.

Italien har varit utan regering sedan valet den 4 mars, då Femstjärnerörelsen blev största enskilda parti men inte fick tillräckligt stöd för att regera på egen hand. En högerkoalition fick tillsammans ännu fler röster, men inte heller det var nog för att kunna regera utan stöd från ytterligare ett parti.

Talmannen Maria Casellati ska därför träffa företrädare för både Femstjärnerörelsen och högerkoalitionen. Presidenten har gett henne till på fredag att träffa partierna och undersöka om det går att bilda regering.

Förväntningarna på att det ska lyckas är låga. Senast under onsdagen sade företrädare för Femstjärnerörelsen att partiet absolut inte kommer att bilda regering med Forza Italia, den tidigare premiärministern Silvio Berlusconis parti, som ingår i högerkoalitionen tillsammans med bland andra Lega.

Två rundor med formella förhandlingar har redan hållits utan att de lett till något. Det är troligt att ingenting kommer att förändras förrän möjligen i samband med regionala val senare i april.