Lars Løkke Rasmussen håller tal på Venstres landsdagar i Herning.
Lars Løkke Rasmussen håller tal på Venstres landsdagar i Herning.

Nya förhandlingar om dansk koalition

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har bjudit in två av regeringens stödpartier i ett nytt försök att bilda en borgerlig koalitionsregering.

ANNONS
|

- Det är min bedömning att Liberal alliance (LA) och Det konservative folkeparti (K) ska bjudas in att bilda regering med Venstre, säger Venstre-ledaren på partiets landsdagar i Herning, och bemöts enligt nyhetsbyrån Ritzau med rungande applåder.

Efter valet förra året misslyckades Venstreledaren med att få med de borgerliga partierna i en koalitionsregering. I stället bildade Lars Løkke Rasmussens liberala Venstre en minoritetsregering med bara 34 av folketingets 179 mandat, det minsta regeringsunderlaget sedan 1973.

ANNONS

"Allt är osäkert"

Frågan är om Venstreledaren kommer att ha större framgång den här gången.

- Det är inget som säger att han klarar det. Allt är osäkert i dansk politik, säger Tom Bryder, professor emeritus i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till TT och pekar också på den gamla rivalitet som finns mellan V och K.

- Jag vet inte hur han har tänkt sig att tackla det, det sitter i sedan andra världskrigets slut.

LA och K har bara 13 respektive 6 folketingsplatser, så en ny koalition skulle fortfarande vara i minoritet. Dansk folkeparti (DF), som är det tredje stödpartiet och det näst största partiet i folketinget efter Socialdemokraterna, har inte bjudits in till förhandlingarna.

- I den parlamentariska situation vi befinner oss i är det min samlade analys att det jag föreslår är det bästa, säger Lars Løkke Rasmussen vid en pressträff, enligt Ritzau.

ANNONS

Tonar ner ultimatum

Partiledarna för Konservative och Liberal Alliance har tackat ja till att träffa statsministern på måndag. Ett omedelbart problem i samtalen blir LA-ledaren Anders Samuelsens hot att fälla regeringen om inte den högsta inkomstskatten sänks med fem procentenheter före årets slut.

I en intervju med Ritzau tonar Samuelsen dock ner partiets tidigare ultimatum.

- Nu har vi en ny situation. Det är en situation som Liberal Alliance har strävat efter ända sedan folketingsvalet, nämligen möjligheten att bilda en högerliberal regering.

Tom Bryder bedömer att möjligheterna att driva igenom LA:s krav om skattesänkning i folketinget är minimala.

- Det är ett drömtänkande. Det finns inte en majoritet i folketinget för en sådan skattesänkning, säger han.

LA oroar vänstern

Socialdemokraternas gruppledare i folketinget Nicolai Wammen anser att Venstres ambition att bredda regeringen skulle innebära färre breda uppgörelser.

- Jag är bekymrad över att den nya regeringen, som Liberal alliance blir en del av, kommer att ligga långt till höger, säger han till Ritzau.

ANNONS

Enhedslistens gruppledare Pernille Skipper skriver att om LA får påverka regeringens politik så kommer det att innebära "ännu fler nedskärningar i äldreomsorg, barndaghem, utbildning, den gröna omställningen och trygghet för människor som drabbas av arbetslöshet".

Pia Olsen Dyhr, som leder Socialistisk folkeparti, skriver på Facebook att den bästa lösningen vore att utlysa nyval.

De Radikales partiledare Morten Østergaard konstaterar att det kan bli bättre än det är nu och att det blåa blocket har fört ett internt skyttegravskrig:

- Det har ju effektivt blockerat att det kunnat fattas beslut som på allvar kunde bringa Danmark på rätt kurs.

Blockpolitik nytt i Danmark

De politiska blocken är en ny företeelse i dansk politik, enligt Tom Bryder, professor emeritus i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

- Dansk politik är inte vad den var förr i världen. Nu pratar man om det röda och det blåa blocket, och det är ganska nya begrepp. Man har inte haft blockpolitik i Danmark, utan i stället hoppande majoriteter, säger han.

- Det var mycket roligare att vara statsvetare förr, när man skulle lista ut vem som skulle göra upp med vem.

ANNONS