Nya EU-myndigheter skapas

ANNONS
|

- Det finns en samsyn om att förstärka tillsynen i EU. Men sen behöver vi förslag, som kommer läggas fram under det svenska ordförandeskapet, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i slutet av det två dagar långa toppmötet.

Tre nya EU-myndigheter ska skapas, i syfte att identifiera bra och dåliga krediter i den gränsöverskridande kredithandeln. Formen för myndigheterna konkretiseras i förslag från EU-kommissionen i höst.

EU-ledarna upprepade sina klimatmål, att sänka koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020, samtidigt som de konstaterade att alla länder, förutom de allra fattigaste, måste bidra med utsläppsminskningar.

-Vi saknar fortfarande en del svar från de andra aktörerna, sa Reinfeldt.

ANNONS

Bland andra Polen har velat att EU redan nu ska diskutera hur EU-blockets klimatmål ska finansieras och dela upp bördan. Men någon form av klimatposition kan bli aktuell först i oktober, sa Reinfeldt.

-Det är inte klokt att nämna siffror förrän vi är i slutet av de internationella förhandlingarna. Köpenhamn är fortfarande ett halvår bort.

Junitoppmötet som, till svenska ministrars förtret, varje år prickar in midsommarafton, handlade mycket om institutionella frågor. Irland fick den lagtext de efterfrågat, med garantier att Lissabonfördraget inte påverkar den irländska familjepolitiken, militära neutraliteten eller skattepolitiken. Det var en nödvändighet för en ny folkomröstning om Lissabonfördraget.

Toppmötet var det sista för Tjeckien innan Sverige tar över

ordförandeklubban. Både finanstillsynen och det internationella klimatavtalet hamnar nu på Sveriges bord.

Men Reinfeldts allra första utmaning blir att förhandla med

Europaparlamentet om José Manuel Barroso. EU-ledarna har nominerat honom till näste kommissionsordförande men får kritik av parlamentets vänsteropposition.

ANNONS