Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Oppositionsaktivister i staden Gyumri i Armenien.

Nya demonstrationer att vänta i Armenien

Oppositionspolitikern Nikol Pasjinian fortsätter att söka stöd för en kandidatur till premiärministerposten i Armenien. Nu uppmanar han folk att gå ut i nya protester mot regimen. En människorättsaktivist säger att stämningen i landet har ändrats.

- Människor känner mod och märker att de kan åstadkomma en förändring, säger Lara Aharonian till TT på telefon.

Under lördagen planerades regeringskritiska demonstrationer i Armeniens tredje största stad Vanadzor och på andra håll, rapporterar AFP.

Ska välja premiärminister

Landet befinner sig i politisk kris sedan drygt två veckor. I måndags fick situationen ytterligare en dimension då premiärminister Serzj Sargsian avgick efter bara elva dagar på posten, till följd av omfattande protester. Sargsians Republikanska partiet anklagas ofta för att vara genomkorrumperat och har fortsatt majoritet i parlamentet.

Den 1 maj väntas armeniska parlamentet välja en ny premiärminister.

Nikol Pasjinian, den oppositionspolitiker som leder protesterna i landet, fortsätter jakten på stöd för att väljas till premiärminister. Och under ett tal uppmanade han människor att fortsätta demonstrationerna på söndagen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

- Alla protester och all civil olydnad borde återupptas med ny kraft, sade han vid talet.

En förändring

Människorättsaktivisten Lara Aharonian är engagerad i protesterna. Hon säger att man märker att stämningen förändrats och att det finns en annan framtidstro. De senaste dagarna har massprotesterna i Jerevan klingat av lite medan Nikol Pasjinian rest runt i andra delar av Armenien.

- Stödet för honom växer. Inför att parlamentet ska välja en ny premiärminister kommer folk att gå ut på gatorna och gå mot parlamentet, säger Aharonian.

Hon säger att redan under söndagen kommer människor samlas igen för att bege sig ut.

Aharonian anser att vägen framåt för Armenien är att Pasjinian väljs till tillförordnad premiärminister nu på tisdag och att han reformerar systemet innan nya parlamentsval kan hållas.

- Jag tror att det kan bli val om några månader, säger hon.

Om det styrande Republikanska partiet nominerar en kandidat ur det egna ledet kommer det leda till mycket stora protester, enligt Aharonian.

På lördagen meddelade dock en talesperson för regerande partiet att det inte avser att nominera någon egen kandidat till premiärministerposten.