Anhängare till det i Egypten förbjudna Muslimska brödraskapet. Bilden är från 2015. Arkivbild.
Anhängare till det i Egypten förbjudna Muslimska brödraskapet. Bilden är från 2015. Arkivbild. Bild: Belal Darder/AP/TT

Nya dödsdomar mot Muslimska brödraskapet

En domstol i Egypten har dömt tio personer som tillhör förbjudna Muslimska brödraskapet till döden. De dömda anklagas för våldsamheter mot säkerhetspersonal.

ANNONS

Anklagelserna rör våldsamheter mot säkerhetsstyrkor och polis 2015, under en tid när våld mot polis ökade i Egypten.

Utvecklingen berodde delvis på att Muslimska brödraskapet förbjöds och klassades som en terrororganisation i Egypten 2015. Beslutet kom efter att president Muhammad Mursi, som tillhörde Muslimska brödraskapet, störtats av militär. Mursi avled i fångenskap 2019, under pågående rättegång mot honom.

General Abd al-Fattah al-Sisi, som ledde maktövertagandet och som senare valdes till president, initierade massgripanden av bland annat anhängare till Muslimska brödraskapet.

Nio av de som dömdes till döden på söndagen är frihetsberövade, medan en dömdes i sin utevaro. Samtliga ska ha tillhört en grupp som kallas för Helwan-brigaden. Beteckningen kommer från en ort söder om huvudstaden Kairo.

ANNONS

Dödsdomarna ska beaktas av Egyptens högsta teologiska myndighet för att sedan tas upp i en ny förhandling i domstol den 19 juni.

Massgripanden av medlemmar i Muslimska brödraskapet i Egypten, följt av summariska rättegångar och hårda straff, har fördömts av FN.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Arkivbild.
Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Arkivbild. Bild: Yves Herman/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS