Så kommer den se ut, den nya lägenhetsbyggnaden för lesbiska och queera kvinnor i Berlin.
Så kommer den se ut, den nya lägenhetsbyggnaden för lesbiska och queera kvinnor i Berlin. Bild: Wohnungsbaugesellschaft Mitte

Nya byggnaden – där bara lesbiska får bo

Mitt i Berlin inleds nu ett ovanligt byggprojekt: Sjuttiotvå lägenheter i ett hus där bara kvinnor som älskar kvinnor får bo – och väntelistan är redan lång.

ANNONS
|

Bygget i centrala Berlin, bredvid rådhuset i stadsdelen Mitte, har planerats i omkring tio år. I oktober 2025 ska den gamla parkeringsplatsen vara ersatt med ett lägenhetshus där bara lesbiska får bo.

Totalt blir det åtta våningar med 72 lägenheter som ska hyras genom initiativet Rad und Tat Frauenkultur, rapporterar tidningen Bild. Projektet hoppas kunna bli en förebild för andra europeiska satsningar.

– Som ett banbrytande projekt i Europa står det planerade lesbiska bostadsprojektet och queer-kulturcentret för lesbisk och queer synlighet och genusrättvisa, säger Jutta Brambach, vd för Rad und Tat, i ett pressmeddelande.

Satte stopp för regnbågsfärger

I den nya byggnaden ska lesbiska och queera kvinnor kunna ”leva ett gott liv och njuta av sin ålderdom” i en diskrimineringsfri miljö, skriver byggbolaget Wohnungsbaugesellschaft Mitte i ett pressmeddelande. Byggnaden ska också inrymma ett kvarterskafé, konsultationsrum och lokaler för evenemang.

ANNONS

De lokala myndigheterna har dock inte gått med på alla önskningar. Huset fick exempelvis inte målas i lila, eller regnbågsfärger. Det ”passar inte in i omgivningen”, enligt stadsdelsförvaltningen, skriver Bild.

Billigt ska det dock bli. Från 78 kronor per kvadratmeter, tack vare statliga subventioner.

– Vi är stolta över att kunna stötta det här projektet som stadsdel, säger det socialdemokratiska byggnadsrådet Ephraim Gothe till tidningen.

LÄS MER:Tyskland drar in tillstånd för ryska konsulat

LÄS MER:Stor tysk razzia mot klimataktivister

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS