Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beskedet om vem som blir ny ledare för det sydafrikanska regeringspartiet ANC dröjer. "Nationen väntar" konstaterar en av landets tidningar.

Nya bud om ANC:s ledaromröstning

Förvirring är bara förnamnet. Först kom budet att delegaterna på det sydafrikanska regeringspartiet ANC:s kongress skulle rösta om vem som ska bli partiledare på söndagskvällen. Så kom plötsligt, sent på kvällen, beskedet att omröstningen skjuts upp en dag till. Men så ändrade man sig igen.

Omröstningen ska genomföras nu.

"Vi ber om ursäkt. Beslutet har upphävts och röstningen kommer att börja, meddelade ANC i den sena söndagskvällens andra uttalande. En timme tidigare var beskedet att, omröstningen om sex positioner i partiets ledning, inklusive ledarposten, skulle påbörjas på måndagen.

Någon förklaring har hittills inte givits men om ett enda ord ska sammanfatta ANC:s 54:e kongress som nu pågår i Sydafrika är det ordet "försening".

Försenat från start

Hela kongressen öppnade ett halvt dygn för sent. Ursprungligen uppgavs omröstningen till det extremt viktiga ledarvalet ha varit planerad till öppningsdagen lördag. Men eftersom det tidigt stod klart att procedurerna inför omröstningen skulle bli mycket tidskrävande blev beskedet snart att det var söndagen som gällde. Ett tag verkade det som att omröstningen faktiskt pågick under söndagskvällen i den slutna sessionen och att namnet på den person som valts till ny ANC-ledare skulle kunna tillkännages offentligt på måndagsmorgonen.

Men så kom nattens fram- och tillbakabud om omröstningen och det är fortfarande oklart när omvärlden får veta vem som valts till ny ANC-ledare.

Landets nästa president

Sannolikt var de tusentals delegaterna fullständigt utmattade vid det här laget. Redan i lördags syntes hålögda partifunktionärer på Nasrec expocenter, jätteanläggningen i Johannesburgs miljonförstad Soweto, där evenemanget äger rum.

- Bättre sent än aldrig. Viktigast är att allt blir rätt, sade Zizi Kodwa, ANC:s nationelle talesperson tidigare under söndagen.

Vem som blir näste ANC-ledare efter den korruptionsanfrätte Jacob Zuma är mycket viktigt och inte bara en partiangelägenhet för ANC eftersom den personen med största sannolikhet på sikt också blir landets president.

Rykten om röstköp

Den programpunkt som sinkade mest rörde behörigheten hos de tusentals delegater som deltar i kongressen. Ett dygn försenat godkändes till slut 4 776 delegater, 400 färre än de som var anmälda till kongressen från början.

Det betyder att vinnarkandidaten måste få 2 389 eller mer av rösterna.

De 400 som inte godkänts av ANC:s verkställande utskott har i många fall visat vara andra personer än de som de utgett sig för att vara. Det kan också röra sig om delegater ertappats med att vara beredda att ta emot mutor för att rösta på en viss falang inom partiet.

Rykten om röstköp rapporterades ymnigt i sydafrikanska medier inför kongresstarten.

Det finns inte en chans för medierna att få komma till tals med någon av delegaterna på plats i Nasrec expocenter. Stängsel och stränga vakter håller effektivt isär grupperna och det går inte att där att fråga ombud hur det har gått för dem i behörighetsprocessen.

Tappar vikiga delegater

Kongressen har två huvudkandidater till toppjobbet att ta ställning till: landets vicepresident Cyril Ramaphosa, stormrik före detta fackföreningsledare och näringslivstopp, och Nkosazana Dlamini-Zuma, tidigare minister, ordförande för Afrikanska unionen – och exfru till nuvarande ANC-ledaren och Sydafrikas president Jacob Zuma.

En av dem fick natten till söndagen viss draghjälp när parlamentets talman, den inflytelserika Baleka Mbete, meddelade att hon drar tillbaka sin kandidatur till ordförandeposten och i stället stödjer Cyril Ramaphosa.

Men toppstriden är mycket jämn och striden är så hård att det spekuleras i att ANC riskerar att splittras om den ena eller andra sidan vinner. Men ingen vågar ännu tvärsäkert sia om utgången – båda två har tappat viktiga provinsers delegater under den segdragna behörighetsprocessen.

ANC-kongressen pågår till på onsdag.