Nya bevis mot terroråtalad flicka godtas

Svaret på om en 17-årig flicka gjort sig skyldig till terrorförberedelse i Danmark dröjer. I sista stund lade åklagaren fram nya bevis.

ANNONS
|

Försvaret protesterade, men domstolen lyssnade på åklagaren och beslutade att bevisningen ska tas med i målet. Den nya bevisningen kan få avgörande betydelse för ledamöternas ställningstagande i skuldfrågan, enligt domstolens bedömning.

Bland annat rör det sig om en brevväxling mellan flickan och en man som har dömts till sex års fängelse i Danmark för att två gånger ha stridit för Islamiska staten i Syrien. Breven hittades i den häktade flickans cell i veckan. Där påträffades även en namnlista.

- De är alla personer som har dömts i danska terrormål, säger åklagaren Kristian Kirk.

ANNONS

Flickan från Kundby på nordvästra Själland står åtalad misstänkt för att ha planerat sprängdåd mot två skolor i Danmark i januari förra året. De tänkta målen var dels en skola på Västsjälland där hon själv varit elev och dels en judisk skola i Köpenhamn.

Egentligen skulle domstolen i Holbæk under fredagen ha fattat beslut om 17-åringen har gjort sig skyldig till förberedelse till terrorbrott. Besked om när rättegången ska återupptas kommer på måndag.

TT-Ritzau

Fakta: Detta har hänt

En i dag 17-årig flicka har åtalats misstänkt för förberedelse till terrorbrott i Danmark. Här följer en överblick:

2016

13 januari:

En 15-årig flicka grips i Kundby på Själland i Danmark.

14 januari:

Häktningsförhandling hålls bakom stängda dörrar.

15 januari:

En 24-årig man häktas. Mannen har tidigare varit i Syrien där han ska ha lärt sig att hantera vapen. Han anmäler sig själv hos polisen.

8 mars:

Den numera 16-åriga flickan och den 24-årige mannen misstänks för att ha planerat attentat mot två skolor på Själland i Danmark.

2017

10 februari:

Den nu 25-årige mannen släpps efter att ha suttit häktad i knappt ett år. Han är inte längre misstänkt. Samtidigt väcks åtal mot flickan som fortsatt sitter i häkte. Åtalet rör förberedelse till terrorbrott.

23 mars:

Åklagarmyndigheten yrkar på att flickans döms till förvar på obestämd tid, efter ett beslut i det så kallade Retslægerådet.

19 april:

Rättegången i Retten i Holbæk, motsvarande tingsrätten i Sverige, startar.

5 maj:

Åklagaren vill lägga fram nya bevis i målet samma dag som domstolen egentligen skulle fatta beslut om skuldfrågan. Domstolen accepterar åklagarens krav.

ANNONS