Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump.

Nya besvärande Trumpuppgifter

Trump försökte förmå två högt uppsatta tjänstemän i underrättelsetjänsten att avfärda misstankarna om ryska kontakter. Förre CIA-chefen vittnade i dag om tecken på sådana kontakter från Trumpkampanjen.

Det är källor till The Washington Post som uppger att USA:s president så sent som i mars försökte påverka de två tjänstemännen – som båda nekade hans begäran.

Påtryckningarna ska ha skett efter det att den senare sparkade FBI-chefen James Comey berättade för senaten att eventuella kontakter mellan Trumps kampanj och Ryssland var under utredning.

När en av de utpekade tjänstemännen, den nationelle underrättelsechefen Dan Coats, i dag fick frågor om händelsen i ett senatsutskott undvek han att ge ett direkt svar. Men han förnekade inte heller att Trump gjorde just en sådan begäran.

När förre CIA-chefen John Brennan i dag vittnade inför kongressens underrättelsekommitté slog han fast att Ryssland påverkade det amerikanska presidentvalet – och att han i augusti förra året uttryckligen varnade den ryska underrättelsetjänsten FSB för sådana försök.

Enligt Brennan såg CIA förra året möjliga tecken på samröre mellan Trumpkampanjen och ryska företrädare, men att han inte vet om det fanns ett faktiskt samröre.

- Jag vet att det fanns ett tillräckligt underlag av information och underrättelseuppgifter som krävde en utförligare utredning.

John Brennan berörde också uppgifterna om att Donald Trump delat med sig av topphemlig information till rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och den ryske ambassadören. Om de uppgifterna stämmer, förklarar Brennan, har Trump brutit mot flera regler för hur sådana uppgifter ska hanteras.