Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En målning av Venezuelas dåvarande president Hugo Chávez, som avled i cancer 2013. Arkivbild.

Nya avslöjanden om politiska mutpengar

Pengar från stora byggföretag i Brasilien användes för att finansiera bland annat Hugo Chávez presidentvalskampanj i Venezuela 2012, enligt vittnesmål i domstol.

Anklagelserna kommer från den brasilianska politiska konsulten Mônica Moura, som jobbade för Chávez kampanj.

I ett nyligen offentliggjort förhör i Brasiliens högsta domstol säger Moura att hon 2012 fick miljontals USA-dollar under bordet från företagen för att hjälpa Chávez att bli omvald som president i Venezuela.

Andra kampanjer

Hon ska bland annat ha fått väskor med pengar via den nuvarande presidenten Nicolás Maduro, då Chávez utrikesminister. Enligt Mouras vittnesmål överlämnade Maduro en gång 800 000 dollar, motsvarande nära 8 miljoner kronor, vid ett och samma tillfälle.

Pengarna kom enligt vittnesmålet till stor del från Odebrecht och Andrade Gutierrez (AG), byggföretag som står i centrum för en enorm korruptionsskandal med centrum i Brasilien.

Pengar från företagen ska även ha gått till kampanjer för Mauricio Funes, tidigare president i El Salvador, och Ricardo Martinelli, tidigare president i Panama.

Moura kunde inte presentera några skriftliga bevis under vittnesmålet, men säger att hon har kontoutdrag från schweiziska banker som visar inbetalningar från byggföretagen.

Maduros regering har inte kommenterat anklagelserna.

Har kontoutdrag

Moura och hennes man João Santana dömdes i februari till åtta års fängelse för pengatvätt i ett ärende med koppling till den stora korruptionshärvan och samarbetar nu med åklagare för att få ned sina straff.

Santana arbetade även med kampanjer för Brasiliens tidigare presidenter Lula da Silva och hans efterträdare Dilma Rousseff.

Han hävdar i domstolen att både Lula och Dilma vetat om att kampanjerna finansierats med otillåtna medel. Dilma Rousseff har i ett uttalande sagt att det är lögn, och Lula da Silvas advokater säger att vittnesmålet inte bevisar någonting.