Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Afghanistans tidigare president Hamid Karzai, i mitten av nedre raden, vid ett tidigare möte med bland andra talibaner i Moskva i februari. Arkivbild.

Nya afghanska samtal i Moskva

Företrädare för talibanrörelsen kommer att träffa afghanska politiker i Moskva denna vecka för nya samtal. Mötet sker på ryskt initiativ.

Talibanernas högste politiske ledare Mullah Abdul Ghani Baradar leder en delegation på 14 personer, som kommer att delta i en ceremoni som uppmärksammar att Afghanistan och Ryssland haft diplomatiska relationer i 100 år. Sedan kommer de att träffa afghanska politiker och ledare, meddelar en talesperson för rörelsen, men vilka dessa är har ännu inte framkommit.

Den tidigare presidenten Hamid Karzai har aviserat att han kommer att resa till Moskva. En talesperson för det afghanska utrikesdepartementet säger att landets ambassadör i Ryssland kommer att delta vid ceremonin.

Talibanrörelsen har fört fredssamtal med amerikanska diplomater i flera månader där man bland annat nått någon form av enighet om ett amerikanskt tillbakadragande av soldater från Afghanistan. Talibanerna har dock vägrat att föra direkta samtal med president Ashraf Ghanis regering och Ryssland har tagit initiativ till samtal med andra politiska parter.