Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jamal Khashoggi under en intervju i mars i år.

Ny version om Khashoggi – rullades in i matta

Omvärlden har reagerat med skepsis på Saudiarabiens påstående om att journalisten Jamal Khashoggi dött i ett slagsmål. Nu ger en högt uppsatt källa i kungadömet en delvis ny version.

Tanken var bara att övertyga dissidenten att återvända till sitt hemland. Men någon eller några av de 15 saudier som skickades till Istanbul för uppgiften råkade i stället ta ett dödligt strypgrepp på honom.

Den förklaringen ger en högt uppsatt person inom det saudiska styret, som begärt anonymitet, till nyhetsbyrån Reuters.

De nya detaljerna kommer sedan Saudiarabiens officiella förklaring mötts av stor misstro och hån från omvärlden. Riyad väntade över två veckor med att berätta hur det kom sig att Khashoggi inte setts till sedan han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Vill få hem dissidenter

Häromdagen medgav man så slutligen att han dött inne på konsulatet. Detta skedde i ett slagsmål som spårat ur, enligt det officiella uttalandet.

Versionen skiljer sig markant från uppgifterna från turkiska källor om att Khashoggi torterades och sedan styckades. Den saudiske företrädare som Reuters talat med påstår i stället att kroppen rullats in i en matta och sedan lämnats över till en "lokal samarbetspartner" som fått i uppgift att dumpa den.

Enligt källan försöker Saudiarabien locka hem dissidenter för att undvika att de rekryteras av utländska makter.

Det var av det skälet som en lägre chef inom underrättelsetjänsten skickade 15 personer till Istanbul för att träffa Khashoggi, enligt Reuters sagesman – som är noga med att ge detaljer som lämnar det saudiska toppskiktet utan skuld. Gruppen ska nämligen enbart ha haft befogenheter att frihetsberöva journalisten under en tid men sedan släppa honom igen om han vägrade följa med dem till Saudiarabien.

Klädde ut sig

När Khashoggi avfärdade förslaget och upprört frågade om de planerade att kidnappa honom började saker och ting spåra ur. "Ja, vi kommer att droga och kidnappa dig", svarade en av saudierna. När Khashoggi då höjde rösten fick agenterna panik – och tog ett strypgrepp på honom och täckte för hans mun.

- De försökte hindra honom att skrika, men han dog. Det var inte meningen att döda honom, säger källan.

Medan kroppen lämnades över till "samarbetspartnern" ska en av agenterna ha tagit på sig Khashoggis kläder, glasögon och smarta klocka och promenerat ut från konsulatet för få det att se ut som att journalisten lämnat byggnaden.

Det är oklart varför så pass många personer, däribland militär personal och en kriminalteknisk expert, skickades till Istanbul om meningen var att övertala Khashoggi att åka till Saudiarabien.

Felaktig information

På frågan om varför ledningen i Riyad gett flera olika förklaringar till vad som hänt svarar källan att man till en början fått felaktig information från underordnade:

- Så fort det stod klart att den inledande informationen som rapporterats in var falsk tillsatte man en intern utredning och avstod från ytterligare kommentarer.

Precis som många andra detaljer som läckt ut i fallet Khashoggi har uppgifterna inte bekräftats från något annat håll.

Turkiet har lovat att avslöja vad som hänt journalisten. Landets myndigheter har bland annat genomfört tekniska undersökningar inne på konsulatet, och rapporteras söka igenom en skog utanför Istanbul i jakten på Khashoggis kropp.

Journalisten bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post, och var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.