Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valaffischer dominerade gatubilden i Nordmakedoniens huvudstad Skopje inför valet.

Ny valomgång väntar i Nordmakedonien

Stevo Pendarovski vinner den första omgången i presidentvalet i Nordmakedonien, tätt följd av sin huvudmotståndare Gordana Siljanovska-Davkova. En andra omgång väntar i maj då ingen av kandidaterna får över 50 procent av rösterna.

Stevo Pendarovski ledde i opinionsmätningarna inför valet och när omkring 80 procent av rösterna räknats hamnar Pendarovski på 42,6 procent, enligt landets valkommission. Hans främste motståndare Gordana Siljanovska-Davkova får 41,9 procent av rösterna.

Blerim Reka, kandidaten för Besa som representerar den albanska minoriteten i landet och som är det fjärde största partiet i parlamentet, får i sin tur 11,5 procents stöd.

I höstas bytte landet namn från Makedonien till Nordmakedonien, efter en två decennier lång strid med Grekland, och den infekterade namnfrågan har spelat en stor roll även inför presidentvalet, där huvudkandidaterna stått på varsin sida. Uppgörelsen med grannlandet fortsätter att splittra invånarna och har blockerat andra frågor inför valet, där de 1,8 miljoner röstberättigade hade att välja mellan tre kandidater.

Valdeltagandet blev som väntat lågt och landade på omkring 39 procent. I den avgörande omgången måste deltagandet nå över 40 procent för att resultatet ska vara giltigt.

Stevo Pendarovski stöds framför allt av regerande Socialdemokraterna, som har lovat att stå fast vid namnbytet. Hans huvudmotståndare Siljanovska-Davkova stöds av det konservativa och nationalistiska VMRO-DPMNE, ett parti som kraftigt motsatt sig namnuppgörelsen med Aten.

Eftersom ingen kandidat får över 50 procent väntar en andra valomgång den 5 maj. Den sittande presidenten Gjorge Ivanov får inte kandidera för en tredje period.