Ny vändning hotar krispaket

ANNONS
|

EU har krävt att landets två stora partier, socialistiska Pasok och konservativa Ny demokrati, skriftligt lovar genomföra de reformer som var en del av det stödpaket som beslöts på EU:s toppmöte 26 oktober.

Grekland väntar fortfarande på 8 miljarder euro som skulle ha betalats i september. Pengarna hålls inne då landet inte levt upp till tidigare löften. Och utan lånet kan regeringen om några veckor inte betala löner och pensioner.

- Det finns sådant som nationell värdighet. Jag har flera gånger förklarat att för att skydda den grekiska ekonomin och euron så är det oundvikligt att uppgörelsen från 26 oktober genomförs, sa Samaras på tisdagkvällen och krävde att bli trodd på sitt ord.

ANNONS

- Jag tillåter inte att någon ifrågasätter de uttalanden jag gör, sa Samaras.

Men ansvarige EU-kommissionären Olli Rehn insisterade på tisdagen på att löftet den här gången ska ges skriftligt, ett krav som även betonades på finansministrarnas EU-möte under måndag och tisdag.

- Solidaritet är en dubbelriktad väg, sa Rehn.

Finansminister Evangelos Venizelos hade tidigare igår lovat att fem ledande politiker skulle skriva under löftet, däribland Samaras och den nye premiärminister som väntas utses när som helst.

Allt tydde igår på att landets nye ledare blir Lucas Papademos, biträdande chef för Europeiska centralbanken mellan 2002 och 2010.

Den nya regeringen ska enligt en uppgörelse över blockgränserna leda landet fram till nyval i februari 2012.

ANNONS