Republikanen Michael McCaul från Texas. Arkivbbild
Republikanen Michael McCaul från Texas. Arkivbbild Bild: Alex Brandon/AP/TT

Ny USA-lag mot Kinas behandling av muslimer

USA:s kongress har röstat igenom ett lagförslag som innebär sanktioner mot kinesiska politiker som USA anser är ansvariga för övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i Xinjiang i nordvästra Kina.

ANNONS

Med bara en röst mot förslaget klubbade senaten och representanthuset igenom lagförslaget, vilket innebär att ett eventuellt veto från president Donald Trump kan köras över av kongressen.

Omkring en miljon uigurer tros hållas fångna i omskolningsläger i Xinjiang. Kina har tillbakavisat anklagelserna om kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Vi kan inte bara sitta tysta vid sidan om och tillåta att detta får fortsätta. Vår tystnad gör oss medskyldiga, säger republikanen Michael McCaul, som kallar Kinas agerande för statskontrollerat kulturellt folkmord.

Lagförslaget nämner en person, Chen Quanguo, det kommunistiska partiets högste ansvarige i Xinjiang. Fler kommer enligt förslaget att namnges. Dessa politiker och tjänstemän som ska hållas ansvariga för vad som kallas "godtycklig frihetsberövande, tortyr och trakasserier" kommer inte att få åka in i USA och deras tillgångar ska frysas.

ANNONS

Kongressen röstade i december i fjol igenom ett liknande lagförslag, som innebar krav på att Trump fördömer övergrepp mot minoritetsbefolkningen i Xinjiang. I helgen belade USA åtta kinesiska företag och en kinesisk säkerhetsmyndighet med sanktioner, med hänvisning till rapporter om övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i Xinjiang.

Det nya lagförslaget klubbades igenom bara timmar efter att utrikesminister Mike Pompeo hotade med att USA ska straffa Kina för försöket att tvinga igenom nya säkerhetslagar i Hongkong, bland annat genom att inte längre betrakta Hongkong som självstyrande och därmed riskerar att förlora sina särskilda handelsrättigheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS