Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s ambassad i Kuba. Arkivbild.

Ny teori om mystiska diplomatåkomman

Mikrovågsvapen kan ha använts mot de amerikanska diplomater som sagt sig ha drabbats av en rad märkliga sjukdomssymptom i Kuba och Kina. Det säger en amerikansk forskare som utreder händelserna.

Hittills har ingen kunnat slå fast vad som hänt de över 30 amerikanska diplomater och anhöriga i Kuba och Kina som de senaste åren sagt sig ha drabbats av ovanliga sinnesupplevelser. Men mikrovågor är nu huvudteorin hos den expertgrupp som studerat 21 av fallen.

- Alla var till en början ganska skeptiska, säger Douglas H. Smith, chef för Centrum för hjärnskador vid Pennsylvania University, till New York Times och tillägger:

- Nu är alla överens om att det finns någonting där.

Han uppger också att experterna är alltmer övertygade om att diplomaterna också drabbats av hjärnskador.

Andra teorier har varit att de utsatts för ljudvågor, någon form av virusinfektion eller helt enkelt drabbats av psykologiska besvär som spritt sig i gruppen. Förutom att ha hört onormala ljud har diplomaterna berättat om symptom som yrsel, huvudvärk, tinnitus, trötthet och sömnproblem.

Symptomen upptäcktes första gången i slutet på 2016 och fick till följd att Washington kallade hem stora delar av sin personal från Havanna, samt utvisade flera kubanska diplomater. I maj i år kom uppgifter om att även konsulatanställda i Kina drabbats av liknande åkommor, varefter minst elva amerikaner kallats hem därifrån.

Både Kuba och Kina har nekat till all inblandning.