Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cancerceller. Arkivbild: Ewa Krawczyk/National Cancer Institute via AP.
Cancerceller. Arkivbild: Ewa Krawczyk/National Cancer Institute via AP.

Ny teknik minskar tumörer hos patienter med äggstockscancer

På en kongress i Schweiz för onkologexperter presenterade forskare en ny läkemedelskombination för patienter med låggradig serös äggstockscancer.
Efter första fasen av studien har man kunnat se att tumörer minskat hos drygt hälften av patienterna.

På European Society for Medical Oncology Congress presenterade forskare och experter en ny läkemedelskombination mot äggstockscancer där patienter svarar dåligt på hormonbehandling eller kemoterapi, rapporterar The Guardian.

Efter den första fasen av experimentet, lett av Institute of Cancer Research i London och Royal Marsden NHS Foundation Trust, har man kunnat se att tumörer minskat i storlek hos drygt hälften av patienterna.

LÄS MER: Lena Hallengren – ska man behöva vänta på cancervård?

Forskare testade att kombinera två olika läkemedel hos 24 patienter med låggradig serös äggstockscancer, där mindre än 14 procent vanligtvis svarar på hormonbehandling och mindre än 13 procent på kemoterapi.

Det är en cancersjukdom som oftast utvecklas i yngre ålder.

”Betydande framsteg i behandlingen”

Resultatet visar att patienterna svarade bra på behandlingens första fas.

LÄS MER: P-piller minskar risken för vissa cancerformer

Lite mindre än hälften av patienterna, cirka 46 procent, upptäckte att tumörerna minskat i storlek. För personer med en särskild mutation i genen KRAS minskade tumörerna hos 64 procent av patienterna.

– Studien har gjort att vi har fått en djupare förståelse för hur cancer ger näring åt dess tillväxt och utvecklar resistens till en mycket målinriktad behandling för patienter som för närvarande har få behandlingsalternativ, sade Kristian Helin, verkställande direktör för ICR.

Forskare från teamet är nöjda med det resultat de fick från den första fasen och har redan nu inlett den andra fasen. De hoppas kunna upptäcka betydande framsteg i behandlingen, enligt The Guardian.

– Om dessa fynd bekräftas i större försök kommer de att representera ett betydande framsteg i behandlingen av låggradig seriös äggstockscancer, sade Susana Banerjee, konsultmedicinsk onkolog och forskningsledare.

LÄS MER: 2 600 svenskor drabbas varje år av gynekologisk cancer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.