Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ny studie: T-rex kunde inte springa

Dinosauriernas konung var långsam. Men ack så livsfarlig. En ny studie visar att den köttätande dinosaurien Tyrannosaurus rex var betydligt långsammare än man tidigare trott. – Den hade armar som Schwarzenegger, säger Lars Werdelin, professor vid Naturhistoriska museet i Stockholm.

Texten fortsätter under filmklippet.

Om du blev skrämd av scenen i filmen Jurassic Park där en Tyrannosaurus rex (T-rex) jagar efter en bil – då kan du andas ut. Du kommer undan en T-rex med en bil – och det med enkelhet. Du hade kanske till och med kunnat springa ifrån den.

En ny forskningsrapport visar nämligen att det snabbaste den legendariska dinosaurien kunde springa inte var mer än 20 kilometer i timmen.

Brutna ben

Detta nya rön går stick i stäv mot vad man tidigare trott, rapporterar Washington post. Forskningen har inkluderat viktmätningar av dinosaurien – något som tidigare inte gjorts. Forskarna bakom studien menar att skräcködlan hade brutit båda sina ben om den försökte springa, enligt fysikens lagar.

Man medger dock att andra faktorer kan ha spelat roll, som senornas elasticitet – något man inte kunnat räkna med i studien.

Trots det är det ändå inte garanterat att en T-rexattack inte hade varit en skräckupplevelse. Det är som att en elefant kommer mot dig – fast med 20 cm långa tänder, skriver Time

Unik på sitt sätt

Lars Werdelin är professor vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Han förklarar för GP att Tyrannosaurus rex var en av de största rovdinosaurierna, som är unik på flera sätt.

– Och den skiljer sig från merparten genom att den har väldigt kraftiga tänder. Merparten har väldigt tunna tänder för att kunna genomskära kött. Men T-rexens tänder är kraftigare, vilket tyder på att den kunde krossa ben med dem, säger han.

Mellan sex och nio ton vägde den, honorna större än hanarna – precis som bland rovfåglar i dag, förklarar Lars Werdelin. Anledningen till varför dinosauriernas konung inte kunde springa snabbare än 20 kilometer i timmen är enkel, menar han.

– Det är ju ändå en hyfsad fart med tanke på att växtätarna i dess omgivning också var storvuxna och förmodligen inte var särskilt snabba heller.

Tidigare har man spekulerat kring om T-rexen enbart var asätare, men det tror man inte längre.

– Hastigheten hos rovdjuren och hastigheten hos bytesdjuren är delvis anpassat efter varandra. Så är det i dag också. Om det var allt för stora skillnader skulle den ena eller andra gruppen stryka med, förklarar Lars Werdelin.

Armar som Schwarzenegger

Men T-rex levde väl och länge – under den period som kallas den yngre kritaperioden, för mellan 100 och 65,5 miljoner år sedan – och dog ut i samband med det stora utdöendet för 65,5 miljoner år sedan, med alla andra dinosaurier. Kanske ligger det en släkting till den begravd i din trädgård.

– Vi har inte hittat några Tyrannosaurus i Sverige, och det är knappast så att tyrannosaurus fanns här, men det är troligt att nära släktingar till den fanns i Sverige. Till exempel Tarbosaurus, som fanns i Asien, säger Lars Werdelin.

Tidigare trodde man att T-rex kunnat vara helt täckt i fjädrar. Men den senaste forskningen tyder på att skräcködlan var mer lik den modell som syns i filmen Jurassic Park.

– Att den ska vara täckt av fjädrar är helt fel. Och det har förmodligen att göra med storleken, precis på samma sätt med elefanter och noshörningar. Pälsen är till för att hålla värmen, men de djuren är så stora så de inte behöver det.

Och att T-rexens till synes minimala framben inte skulle vara mer än en evolutionär defekt – likt den mänskliga blindtarmen – är helt fel, menar Lars Werdelin.

– Det andra som utmärker T-rex är att den har väldigt korta framben. Men det är lite en illusion, för att armarna är absolut sett ganska kraftiga armar. Den hade armar som Schwarzenegger, men i förhållande till dess kropp var de små. Klena var de inte.

Tyrannosaurus rex har bara hittats i Nordamerika. 

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.