Ny studie: Slösurfande på Facebook gör dig olycklig

Passivt användande av Facebook, där man till exempel bara kollar på andra människors fina julbilder utan att själv interagera, gör oss olyckliga. Det visar en ny forskningsstudie som har genomförts vid Köpenhamns universitet. De som tog en veckas paus från det sociala nätverket uppgav att det hade stor positiv effekt på deras välmående.

ANNONS
|

För mycket tid på Facebook kan vara en dålig idé, särskilt om den spenderas på att tittaoch kanske bli avundsjuk på bilder och inlägg frånandra människors julfirande. Det är i alla fall den sortens passivt slösurfande, där vi jämför oss med andra, som kan göra oss olyckliga, visar en ny dansk studie. Trots att Facebook gör att människor är mer sammankopplade än någonsin tidigare tycks det inte ha positiva effekter påvårt mående. Snarare tvärtom, menar forskaren bakom studien.

Mestadels kvinnor bland deltagarna

I forskningsstudien, som genomfördes vid Köpenhamns universitet, jämfördes två grupper människor.Den ena tog en veckas paus från Facebook, medan den andra fortsatte använda tjänsten som vanligt. Urvalet bestod av 1 095 danskar, varav majoriteten var kvinnor, med en snittålder på 34 år, som hade igenomsnitt 350 vänner på Facebook och som spenderade drygt en timme på tjänsten dagligen. I början och i slutet av veckan fick deltagarna svara på frågor om sina upplevelser.

ANNONS

Stor skillnad hos avundsjuka Facebookanvändare

Resultatet från studien visar att deltagargruppen som tog en veckas paus från Facebook uppgav att de mådde betydligt bättre och kände sig mer tillfredsställda med livet. Dessutom visade det sig att det ökade välmåendet varierade beroende på vilket sätt deltagarna använde Facebook. De som upplevde störst skillnad var de som antingen spenderade väldigt mycket tid på Facebook, de somanvände det på ett passivt sätt, eller de som lätt kände avundsjuka avandras uppdateringar på Facebook.

Kan räcka med att ändra sitt eget beteende

Enligt forskaren bakom studien kan resultatet innebära att det inte är nödvändigt att sluta använda Facebook helt och hållet för att öka sitt välmående. Det kan räcka med att bara ändra sitt beteende på det sociala nätverket. De som använder Facebook väldigt mycket kan minska tiden de spenderar där. Passiva användare, det vill säga de som slösurfar utan att interagera med innehållet, kan försöka ändra det beteendet. Och de som lätt blir avundsjuka kan försöka undvika de sektioner eller vänner på Facebook som väcker de känslorna. Den danske forskaren hänvisar dock till tidigare studier som pekar på att det kan vara svårt att ändra sitt beteende på Facebook. Därför kan det vara bäst för den som mår dåligt av tjänsten att sluta använda den helt och hållet.

ANNONS
ANNONS