Enligt tidiga studier av det ryska coronavaccinet Sputnik-V har testdeltagarna utvecklat antikroppar.
Enligt tidiga studier av det ryska coronavaccinet Sputnik-V har testdeltagarna utvecklat antikroppar. Bild: Alexander Zemlianichenko Jr

Ny studie: Ryska coronavaccinet fungerar

Rysslands vaccin ”Sputnik-V” rapporteras ha producerat antikroppar hos alla testdeltagare, skriver Reuters. Enligt en studie som publicerats i tidskriften The Lancet ska de tidiga stadierna av testerna ha varit framgångsrika, långtidsuppföljningar kommer däremot krävas.

ANNONS
|

Det var i den medicinska tidskriften The Lancet som resultaten från Rysslands tester av ett nytt coronavaccin, kallat ”Sputnik-V” redovisades.

Testerna genomfördes i juni och juli i år och involverade 76 deltagare. Samtliga ska ha svarat med att utveckla antikroppar utan att få allvarliga biverkningar enligt tidskriften.

Studien sträckte sig över två testperioder som omfattade 42 dagar med 38 deltagare i varje. The Lancet skriver däremot att det kommer att krävas långtidsuppföljningar som inkluderar placebo för att man ska kunna fastställa långtidseffekterna av vaccinet.

Det handlar bland annat om att utvärdera vaccinet säkerhet och effektivitet samt att utvärdera dess förmåga att förbygga en infektion av covid-19.

ANNONS

LÄS MER:Så nära är vaccinet – de tävlar om förstaplatsen

Fler studier krävs

Enligt Reuters har västerländska experter varnat för användning av vaccinet innan alla stadier av tester har genomförts.

Naor Bar-Zeev, doktor vid International Vaccine Access Center, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sa till Reuters att resultaten var uppmuntrande, men små. Han menar att en klinisk effekt av vaccinet inte visats i detta tidiga skede.

Det är däremot första gången resultaten publiceras i en internationell medicinsk tidskrift och förra veckan lanserade Ryssland en uppföljande studie där nya resultat väntas i oktober eller november i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS