Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Azeriska trupper marscherar under en militärparad i Baku i veckan, för att fira fredsavtalet med Armenien kring Nagorno-Karabach.
Azeriska trupper marscherar under en militärparad i Baku i veckan, för att fira fredsavtalet med Armenien kring Nagorno-Karabach. Bild: AP/TT

Ny strid – azerer uppges ha brutit vapenvila

Separatister i det omstridda Nagorno-Karabach uppger att tre soldater sårats i en sammandrabbning med azeriska styrkor.

I ett uttalande från regionens försvarsdepartement uppges att azeriska trupper attackerade på fredagskvällen och att de armeniska soldaterna skadades i en efterföljande eldstrid.

Om uppgifterna stämmer innebär det att avtalet om vapenvila mellan Armenien och Azerbajdzjan, som slöts med hjälp av Ryssland den 9 november, nu brutits.

Avtalet innebar att den azeriska sidan kunde överta stora områden i och omkring Nagorno-Karabach, något som lett till vrede och protester i stora delar av Armenien. När vapenvilan trädde i kraft hade stridigheter pågått i sex veckor och kostat 5 000 människor livet, däribland många civila.

I veckan besökte Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Baku för att närvara vid en militär segerparad i den azeriska huvudstaden.