Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump på kampanjmöte i North Carolina i tisdags.

Ny storm kring Trump efter valtal

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump rev upp nya känslostormar på ett kampanjmöte i Wilmington, North Carolina, i tisdags. Demokraten Hillary Clintons kampanjstab anklagar honom för att ha förespråkat våld.

Trump inledde med att hänvisa till den ekonomiska plan han presenterade i måndags.

- Jag erbjöd en massiv skattesänkning. Clinton, hon kommer att fördubbla era skatter, sade han.

Därefter övergick han till att tala om rätten att bära vapen. Han sade att amerikaner som slår vakt om rätten att bära vapen kan stoppa Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton från att bli president och att utse domare i Högsta domstolen som vill skärpa vapenlagarna.

"Farligt uttalande"

Hillarys kampanjstab reagerade starkt och kallade uttalandet "farligt":

"En person som strävar efter att bli president i USA borde inte antyda våld på något sätt."

Trumps kampanj ombads att förklara vad han menade. Svaret blev att Trump vill få väljare som försvarar rätten att bära vapen att rösta på honom i valet.

Förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, som introducerade Trump på ett ytterligare ett möte i North Carolina i tisdags, anklagade nyhetsmedier för att ta yttrandet ur sitt sammanhang för att hjälpa Clinton att bli vald.

"Rätt säga emot"

- Vad han menade med det var att ni har makten att rösta emot henne. Ni har makten att säga emot henne. Vet ni varför? För att ni är amerikaner, sade Giuliani.

Enligt en opinionsmätning som Reuters/Ipsos presenterade på onsdagen anser nästan en femtedel, 19 procent; av registrerade republikaner att Trump borde ge upp kampanjen.

Majoriteten, 70 procent, vill att han fortsätter och 10 procent "vet inte". Felmarginalen i mätningen ligger på sex procent.

Mätningen visar att det republikanska partiet är kluvet inför Trump. En rad framträdande partimedlemmar har vägrat uttala sitt stöd för honom.