Ny spricka i kanarisk vulkan

Ytterligare cirka 500 personer har tvingats lämna sina hem sedan en till spricka tillkommit i Cumbra Vieja-vulkanen på kanarieön La Palma, där ett utbrott började i söndags.

ANNONS
|

Den nya sprickan upptäcktes sent under måndagskvällen.

Förra gången ett vulkanutbrott drabbade ön var för 50 år sedan. Då omkom en man när han fotograferade lavan.

Varningar om ett nära förestående vulkanutbrott har kommit den senaste veckan, då forskare noterat en rad jordbävningar på en magnitud upp till 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar.

6000 personer har evakuerats

Under måndagen rapporterades det att minst tre lavafloder sakta rörde sig ner från vulkanen.

– Lavavågen är upp till sex meter hög, den rör sig sakta men går inte att hejda, säger lokalpolitikern Mariano Hernández enligt spanska medier på måndagseftermiddagen.

Sammanlagt 6 000 personer har fått evakuera sina hem efter myndigheternas uppmaningar och ett hundratal fastigheter har förstörts. Vissa för att deras hem hotas av lavafloderna och vissa för att deras hem riskerar att stängas in mellan två lavafloder.

ANNONS

Inga personskador har rapporterats från vulkanutbrottet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS