Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ny självmordsbombare skakar Tyskland – svor trohet till IS

Den tyska staden Ansbach nära Nürnberg skakades av ett terrordåd på söndagskvällen när en självmordsbombare sprängde sig själv i luften. Femton personer skadades och fyra fick allvarliga skador – i närheten av en festival med 2500 deltagare. Mindre än ett dygn senare avslöjade polisen att de hittat bevis som kopplar samman den 27-åriga självmordsbombaren med Islamiska staten. En mobilvideo ska avslöja hur självmordsbombaren svurit lojalitet till terrorsekten IS högsta ledning, uppger AP. Kort därefter hävdade IS att 27-åringen var en av deras "soldater", berättar AFP.

Bombdådet inträffade vid 22-tiden på söndagskvällen. Från början fanns uppgifter om att det skulle ha rört sig om en gasexplosion vid en restaurang, men sedan uppgav myndighetspersoner att det rörde sig om en sprängladdning vid en musikfestival.

– Vi utgår från att det var en avsiktlig explosion, säger en talesman för det lokala inrikesdepartementet.

Den 27-årige bombmannen ska enligt myndigheterna i Tyskland ha sökt asyl i landet, men fått dubbla avslag – det senaste av dem mindre än två veckor före bombdådet i Ansbach, som ligger väster om Nürnberg, på söndagskvällen.
Enligt Bayerns myndigheter har man under måndagen hittat en video i bombmannens mobiltelefon där han ger uttryck för sina sympatier för Islamiska Staten, uppger AP.

Ännu är det oklart om mannens asylbesked – han skulle utvisas till Bulgarien, där han enligt AP hade fått asyl – har en direkt koppling till bombdådet han genomförde i Tyskland. Enligt uppgifterna från tyska myndigheter skulle det senaste beskedet om att 27-åringen skulle deporteras till Bulgarien ha kommit så sent som 13 juli i år.

Kort efter att tyska medier gått ut med information om videon som avslöjar mannens IS-sympatier berättade internationella nyhetsbyrån AFP att IS via sin nyhetsbyrå Amaq hävdade att 27-åringen var en av deras "soldater".

Hade ryggsäck - med spikbomb

Gärningsmannen tros ha burit sprängladdningen i en ryggsäck, och ska ha agerat på egen hand. Innehållet i mannens ryggsäck ska enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann ha varit tillräckligt för att döda många fler personer i sin omgivning.

Herrmann sa under natten mot måndagen den 27-åriga självmordsbombaren inte hade fått komma in på musikfestivalen på platsen, vilket kan ha räddat många människors liv. 27-åringen ska enligt Bayerska myndigheter ha försökt ta sitt liv tidigare och det är oklart om han ville begå självmord eller döda andra, uppger Herrman, som reste till Ansbach under natten.

Festival evakuerades

Omkring 2 500 personer evakuerades från festivalen på grund av explosionen. Polisens insatsstyrka var snabbt på plats, en krisgrupp bildades och ett större område spärrades av, skriver Nordbayern.de.

Det var den fjärde våldsamma incidenten i Tyskland på en vecka.

På måndagsmorgonen ska tysk polis enligt tidningen Bild ha slagit till mot 27-åringens bostad. Flera tungt beväpnade säkerhetspoliser syntes också på platsen för att spärra av närliggande gator. Där hittades ett stort antal bevis som pekar mot att mannen haft islamistiska motiv för sitt dåd, en video i en mobiltelefon som starkaste bevis, enligt AP.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.