Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finjustering av en kvinnostaty som ska vara med i karnevalståget.

Ny satsning under karnevalen i Rio

Det brasilianska hälsodepartementet väljer ett annorlunda drag inför karnevalen i Rio de Janeiro som inleds i dag. Målgruppen för den årliga sexualupplysningskampanjen är kvinnor över femtio år.
- De senaste tio åren har antalet hivsmittade bland mogna kvinnor ökat med 300 procent. Det är en fördom att kvinnor över femtio inte är sexuellt aktiva, säger Mariângela Simão, chef för Brasiliens aidskampanj, till GP.

Redan förra helgen började kampanjen gå varm i de rikstäckande tv-kanalerna. Reklamfilmen visar mogna kvinnor som förbereder karnevalskostymer i en syateljé och pratar om att hur gärna de vill ha sex under karnevalen. Men med kondom. Kampanjens slogan är "Ingen är för gammal för sex. Eller för att skydda sig".

- Vi gjorde en undersökning och överraskades av svaren. Kvinnor över femtio är dåliga på att skydda sig, berättar chefen för hälsodepartementets kampanj.

Undersökningen visar att endast 14,7 procent av de sexuellt aktiva kvinnorna över femtio år använde kondom vid sitt senaste samlag. Vad som också överraskade hälsodepartementet var att 72 procent av kvinnorna inte ens skyddade sig när de hade tillfälliga förbindelser utanför äktenskapet.

- Jag tror, personligen, att det har med machoattityden att göra. Kvinnan rättar sig efter mannens önskemål. Vill han inte använda kondom så blir det så. Vårt fokus är att få kvinnorna att ställa krav. Ingen kondom, inget sex, säger Mariângela Simão som själv befinner sig i målgruppen.
Hon är 53 år och vill ta bort tabut om att prata om mogna kvinnors sexliv.

- I Brasilien är vi kanske öppnare än i andra länder när det gäller att prata om sex. Men vi kan bli mycket bättre. De mogna kvinnornas situation måste vi diskutera mer. En ökning på 300 procent är mycket, säger chefen för aidskampanjen som själv har en jämnårig kollega som blev hivsmittad av en man.


För att undvika att fler blir smittade kommer hälsodepartementet att distribuera 55 miljoner kondomer under årets karneval. Till skillnad från tidigare satsningar kommer kondomerna inte bara att delas ut vid vårdcentralerna. Hälsodepartementets anställda kommer att vara närvarande vid de olika platser där karnevalstågen utgår och dela ut kondomerna i händerna på festdeltagarna.

Även på andra fronter fortsätter Brasilien sin kampanj mot hiv. I måndags släppte det brasilianska hälsodepartementet sin egen kopia av den amerikanska bromsmedicinen Efavirenz.
- I två år har vi arbetat på att göra en minst lika effektiv kopia. Nu är den äntligen klar, säger José Gomes Temporão, Brasiliens hälsominister, till GP.


Den första sändningen från statens laboratorium består av två miljoner tabletter som ska distribueras gratis till 85 000 av de 185 000 patienter som ingår i Brasiliens behandlingsprogram för hivsmittade. När produktionen kommit i gång för fullt ska laboratoriet kunna tillverka trettio miljoner tabletter om året.

- Tanken är att vi ska vara självförsörjande, säger hälsoministern.

Brasilien hyllas internationellt för sin ansvarsfulla kampanj mot hiv. När viruset började spridas i början av 90-talet trodde Världsbanken att det sexuellt liberala Brasilien skulle bli ett av världens mest drabbade länder. De uppskattade att redan 2002 skulle Brasilien ha 1,2 miljoner smittade. I dag, sju år senare, bär endast 630 000 av landets befolkning på 190 miljoner på hivviruset.

- Vi har lyckats bromsa spridningen. Antalet smittade ökar inte längre, men de minskar inte heller, erkänner José Temporão.
Efavirenz, som det amerikanska läkemedelsbolaget Merck har patenten på, är den åttonde bromsmedicinen som Brasilien lärt sig göra en kopia av.

- Vi har kunnandet nu och kommer inte att sälja vidare till andra länder. Vi gör det här för att vi ska kunna dela ut medicinen gratis till den drabbade delen av vår befolkning, säger hälsoministern.
Brasilien använder en klausul i det internationellt accepterade Tripsavtalet som ger länder rätt att bryta patent om den allmänna folkhälsan är i fara.

Har Merck klagat efter att ni börjat tillverka själva?

- Jag har faktiskt inte hört något alls, säger hälsoministern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.