Ny roll väntar för Suu Kyi i Burma

ANNONS
|

Utanför Nationella demokratiförbundets kansli strömmar hög hiphopmusik från söndersprängda högtalare. NLD:s anhängare hoppar upp på flaken till ett tiotal lastbilar som har banderoller med Aung San Suu Kyis leende ansikte, och några med hennes avlidne pappa, frihetskämpen Aung San. Stämningen är varm, skratten och danserna avlöser varandra.

En annan av NLD:s parlamentskandidater, Myo Aung, ska valtala i byar i Dagon Seik Kan-kommunen utanför den forna huvudstaden Rangoon. Parlamentsvalet för två år sedan bojkottades av NLD, eftersom Suu Kyi satt i husarrest. Nu satsar partiet stort.

Dammiga vägar

Dammet som lastbilarna river upp på de gropiga, torra vägarna lägger sig över de hundratals NLD-anhängare som följer med valkaravanen. Längs med vad som ska likna en grusväg står bybor och hejar och ler. När lastbilarna passerar en skylt med en kandidat från militärjuntans parti USDP skakar en av NLD-anhängarna skakar på huvudet.

ANNONS

–De lovade att laga vägarna när de tog makten, men se vad som har hänt: ingenting! säger kvinnan som inte vill säga sitt namn.

Väl framme i den lilla byn Da La Ban har redan hundratals bybor samlats. NLD-medlemmarna delar ut flygblad som förklarar vad partiet står för. Myo Aung greppar mikrofonen och jämför Burma med Sydkorea - ett land som enligt honom haft samma förutsättningar som Burma.

–Se på Sydkoreas historia. De har haft det tufft precis som vi, men se var landet står i dag!

Satt fängslad

Applåderna är öronbedövande innan Myo Aung fortsätter sitt tal.

–Om ni röstar på NLD och mig, kommer jag att se till att det blir fler jobb och ta bort korruptionen som äter upp det här landet. Ni kan göra slut på 50 års förtryck genom att rösta på demokratin.

Bredvid Myo Aung sitter kampanjledare Nyi Nyi Min som gick med i NLD 2006. Året därpå var Nyi Nyi Min med och demonstrerade i "saffransrevolutionen" vilket ledde till att han fick skaka galler i två år. Han säger att frisläppandet av Burmas hundratals politiska fångar som fortfarande sitter inspärrade är ett av partiets kommande åtaganden. Nyi Nyi Min är förväntansfull inför den 1 april.

ANNONS

–Jag tror att 80 procent av befolkningen kommer att rösta denna gång.

NLD:s ledare Aung San Suu Kyi, eller "The Lady" som hon kallas av det burmesiska folket, är ute på en rikstäckande valturné och kommer tillbaka till Rangoon några dagar före valdagen.

–Burma kommer att bli som nytt när hon sitter i parlamentet, det är jag helt övertygad om, ler Nyi Nyi Min.

Tilltagande maktkamp

Om tre år är det dags för det riktiga valet då NLD kan ta åtskilliga fler säten i parlamentet och det pratas redan om vilken position Suu Kyi kommer att få då.

–Hon blir kanske president, eller utrikesminister, fortsätter Nyi Nyi Min.

Maktkampen mellan NLD och USDP är i gång och lär bli alltmer intensiv fram till 2015. NLD har fått känna på att motståndarna faktiskt är den sittande regeringen och militären. Censuren är, trots den nya medielagen som på papperet ska öka yttrandefriheten, fortfarande aktiv och när Suu Kyi nyligen höll tal i statliga tv-kanalen MRTV klippte man bort en sektion, där hon kritiserade militärregimen för brott mot mänskliga rättigheter. NLD har problem med att få tillstånd att hålla valmöten, och valaffischer har vandaliserats.

Många undrar också om Aung San Suu Kyi ska orka med det höga politiska tempot. Hon ser blek och mager ut och tvingades nyligen avbryta ett valtal för att få vård. Men enligt Nyi Nyi Min har The Lady en stark själ.

ANNONS

–Hon säger alltid: Ditt sinne är din kropp, och det är något hon själv lever efter.

ANNONS