Ny robot söker liv på Mars

ANNONS
|

Den nya Marsraketen sköts upp på lördagen från Cape Canaveral i Florida. Curiosity är en uppföljare till det amerikanska rymdorganet Nasas lyckosamma rymdfordon Spirit och Opportunity som nu tjänat ut.

Det betydligt större och 900 kilo tunga sexhjuliga rullande laboratoriet, med 80 kg vetenskapliga instrument, ska landa i den 15 mil breda Galekratern den 6 augusti 2012. Kratern tros ha varit en sjöbädd där det en gång funnits vatten. Genom att analysera organiskt material därifrån hoppas Nasaforskarna kunna bevisa att det funnits mikroskopiskt liv på Mars.

Landningen ska ske med fem gånger bättre precision än tidigare, inom 10–20 kilometer från planerad nedslagsplats. Farkosten har större räckvidd än tidigare, 200 meter per dag eller totalt två mil. Den kan därmed utforska ett större område på Mars än som varit möjligt tidigare.

ANNONS

För första gången kan en robotarm med en laserstråle skala av det yttre skiktet på en sten och undersöka dess inre kärna.

–Curiosity ska rulla omkring på Mars i två år. Proverna analyseras på plats och data sänds sedan ner till jorden, säger Kristine Dannenberg på Rymdstyrelsen.

Curiosity, eller Mars Science Laboratory (MSL) är en så kallad Nasa-rover med ett avancerat kemiskt laboratorium.

MSL skjuts upp med hjälp av en 58 meter hög Atlas V-raket.

Färden till Mars tar cirka 36 veckor, från den 26 november 2011 till den 6 augusti 2012.

Hela rymdsonden väger 3893 kilo, varav enbart Curiosity 899 kilo.

Curiosity är 3 meter lång, 2,8 meter bred och 2,1 meter hög.

Curiosity är atomdriven för att kunna köra även under Marsvintern då solen inte är tillräcklig stark.

Det finns totalt 10 instrument, som kromotograf, masspektrometer och laserspektrometer för olika typer av observationer.

Temperaturen i Galekratern där Curiosity ska köra omkring varierar mellan 0 och –90 grader Celsius.

Källa: Nasa

ANNONS