En kypare med munskydd tar upp beställningar i Madrid på måndagen, när uteserveringar i storstäderna Madrid och Barcelona tilläts öppna. Ett nytt sätt att räkna gör att Spanien på måndagen rapporterar färre döda än dagen innan.
En kypare med munskydd tar upp beställningar i Madrid på måndagen, när uteserveringar i storstäderna Madrid och Barcelona tilläts öppna. Ett nytt sätt att räkna gör att Spanien på måndagen rapporterar färre döda än dagen innan. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Ny räknemetod ger färre virusdöda i Spanien

ANNONS

Spanien rapporterade på måndagen nästan 2 000 färre dödsfall än dagen innan. Siffrorna över antalet döda med koppling till covid-19 hade justerats ner till 26 834.

Anledningen är att nytt system för insamlingen av data lyckats identifiera fall som har räknats dubbelt, säger Fernando Simon, samordnare på hälsodepartementet. Samtidigt har felaktigt angivna dödsorsaker kunnat uteslutas.

– En skillnad på 1 900 är mycket. Vi försöker kontrollera om detta är korrekt, men det är de siffror vi har just nu, säger han.

Även antalet bekräftade fall har justerats ner jämfört med söndagen, från 235 772 till 235 400.

Fernando Simon säger att det inte är ovanligt vid epidemier att siffrorna måste justeras efter hand som utbrottet utvecklas.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS