Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny politisk allians irriterar USA

RIO DE JANEIRO: En ny allians har dykt upp i världspolitiken. I veckan avslutades det kontroversiella toppmötet mellan de sydamerikanska och arabiska statscheferna i den brasilianska huvudstaden Brasília.
Bara tanken på att de nya vänsterregimerna i Sydamerika ska börja samarbeta med arabländerna har fått Bushadministrationen att gå i taket. Det här var inte mötet USA ville ha på sin bakgård. I en desperat manöver före mötet skickade USA:s president George W Bush sin utrikesminister Condoleezza Rice till Brasilien för att kontrollera vilka frågor som skulle avhandlas.
Hon hade ett kort möte med Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och försökte få den brasilianska regeringen att ge USA status som observatör under toppmötet.
Den brasilianske utrikesministern Celso Amorin vägrade:
- Den som vill följa toppmötet får slå på tv:n, svarade han.
Det strategiska mötet mellan de tolv sydamerikanska länderna och de 22 arabländerna är frukten av en medveten, långsiktig satsning från Brasiliens regering. Ända sedan den före detta fackföreningsledaren Lula tillträdde som president i världens femte största land har han försökt få världens utvecklingsländer att närma sig varandra.
Ekonomiskt avtal med Kina
Under sitt första år som president reste Lula jorden runt och knöt viktiga band med andra starka utvecklingsländer som Kina, Indien, Sydafrika och Egypten. Bland annat undertecknade Brasilien ett omfattande ekonomiskt avtal med giganten Kina om export av sojabönor, passagerarflygplan och järnmalm.
För Brasiliens del handlade toppmötet mest om att försöka öka handelsutbytet mellan regionerna. Sedan USA inledde kriget mot terrorismen har arabländerna hållit inne med investeringar på uppemot 500 miljarder dollar i USA. De investeringarna vill Lula och hans handelsminister Luiz Fernando Furlan att länderna nu i stället gör i Sydamerika.
- Vår förhoppning är att skapa en ny ekonomisk geografi för världshandeln, sa Lula efter mötet.
Ett av de första konkreta resultaten av mötet var att den sydamerikanska frihandelsunionen Mercosur fick igenom ett brett handelsavtal med Saudiarabien och de andra sex medlemsländerna i GCC, samarbetsrådet för länderna vid Persiska viken. Eftersom det oljerika Venezuela numera är associerad medlem till Mercosur kontrollera de båda regionerna nu över 70 procent av världens oljetillgångar.
- Enbart detta avtal var värt hela mötet. Det finns många länder som vill, av uppenbara skäl, sluta ett avtal med länderna vid Persiska viken. Nu var Mercosur först. Vi är pionjärer, sa den brasilianske utrikesministern Celso Amorin.
Påtryckningar från USA, EU och Japan
För att de fattiga sydamerikanska länderna skulle få genom avtalet med de rika oljestaterna var ländernas respektive statschefer tvungna att gå med på en del eftergifter. Bland annat ströks i sista stund en text ur slutdeklarationen som skulle definiera ländernas gemensamma syn på demokrati. USA, EU och Japan hade utövat diplomatisk påtryckning för att en sådan text skulle finns med.
- Du får inte alltid med allt du vill. Samförstånd uppstår inte alltid. Det hade varit ett brott mot demokratins principer om vi tvingat fram en sådan definition i ett pluralistiskt dokument mot någons vilja. Vi tog med allt som var möjligt, försvarade sig Lula.
Texten som skulle fördöma terrorism blev också urvattnad. Länderna kunde inte enas eftersom Libanon och Palestina, med stöd av Venezuelas president Hugo Chávez, anser att terrorism, i form av självförsvar, kan vara berättigat. En uppfattning som Brasilien och de andra moderna sydamerikanska länderna inte delar. Ett gemensamt fördömande av Israels ockupation av Västbanken och ett stöd till Iraks nya regering var däremot inte svår att uppnå.
Kritiserar världshandeln
Vid det historiska toppmötets avslutningstal valde Brasiliens president att kritisera världshandeln för att vara för enkelriktad. Han menade att fördelning av kapital måste vara jämnare mellan länder och regioner för att undvika uppkomst av till exempel terrorism.
- Om det bara är några få som tillåts växa kommer det trädet att bli väldigt högt. Men grenarna och kvistarna kommer att bli svaga och knäckas av brist på demokrati och av terrorism som uppkommit på grund av den dåliga fördelningen av rikedom på vår planet, sa Lula och möttes av applåder från ländernas olika delegationer.
I Brasilien finns det i dag uppemot tio miljoner invånare som räknar sina rötter till Mellanöstern. Det gör den arabiska kolonin i Brasilien till den största utanför Mellanöstern. De flesta är barn till syriska och libanesiska handelsmän som emigrerade till Brasilien i början av 1900-talet. Den historiska kontakten mellan de båda regionerna ses nu som en fördel när en ny, oväntad handelsallians bildats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.