Oscar Albayalde efter ceremonin där han tillträdde som ny polischef i Filippinerna.
Oscar Albayalde efter ceremonin där han tillträdde som ny polischef i Filippinerna.

Ny polistopp vill fortsätta med drogkrig

Filippinernas nya rikspolischef lovar att fortsätta med president Rodrigo Dutertes krig mot narkotika.

ANNONS
|

Landet har fått skarp internationell kritik för kampen mot narkotika, där tusentals dödats i vad kritiker hävdar kan liknas vid utomrättsliga avrättningar.

Nye polischefen Oscar Albayalde säger att han inte kommer att ändra på någonting i den pågående insatsen.

- Varför stoppa ett program som är väldigt effektivt? säger han.

Minst 4000 döda

Sedan Dutertes krig mot droger inleddes 2016 har 4100 personer dödats, enligt officiella siffror. Människorättsgrupper hävdar dock att den verkliga siffran egentligen är tre gånger så hög. Myndigheterna säger att dödsfallen inträffat i skottlossningar som skett i samband med insatser mot knarkbrottslingar.

ANNONS

EU-parlamentets sällade sig på torsdagen till de internationella kritikerna, vilket irriterar den filippinska regeringen.

- EU-parlamentet har gått över gränsen när det uppmanar till otillbörliga handlingar mot Filippinerna, säger Alan Peter Cayetano, Filippinernas utrikesminister.

"Interna angelägenheter"

EU-parlamentets resolution fördömer att filippinska myndigheter "försöker rättfärdiga dessa mord med uppdiktade bevis". Parlamentet vill att Filippinerna stoppar planerna på att återinföra dödsstraffet. Parlamentet har flera gånger kritiserat Filippinernas brutala krig mot knarket, vilket har retat upp Duterte rejält.

EU-parlamentarikerna uppmanar också Filippinerna att ta bort människorättsförsvarare från landets lista över terrorister. På listan finns bland annat Victoria Tauli-Corpuz, som arbetar med ursprungsbefolkningsfrågor vid FN.

- Om det är så att medlemmarna i EU-parlamentet inte redan vet det, så tänker vi påminna dem om att det de föreslår är ett intrång i ett lands interna angelägenheter, säger Cayetano.

TT-AFP

Fakta: Kriget mot narkotika

Filippinernas president Rodrigo Duterte inledde den 30 juni 2016 den kampanj som beskrivs som kriget mot drogerna.

Myndigheterna uppger att 4100 personer dödats i olika polisinsatser och tillslag. Enligt människorättsorganisationen HRW är det verkliga antalet över 12000, varav de flesta kommer från fattiga områden i städer.

ANNONS