Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ny orkan hotar kusten

NEW YORK: En ny orkan hotar Nordkarolina och tiotusentals människor har lämnat kustområdena. Ophelia är svagare än Katrina men kan skapa stora problem med översvämningar och omfattande materiella skador.
Ophelia har styrkan ett, medan Katrina var mellan fyra och maxstyrkan fem. Ingen vågar i dag bagatellisera den nya orkanen som rört sig mycket långsamt och förvandlats från en tropisk storm till orkan på vägen mot land. Ophelia väntas gå ut över havet igen sedan den slagit till mot kusten och kan komma att vända kurs ännu en gång och hota Virginia, som ligger ovanligt långt norrut för att drabbas av orkaner.
Majoriteten av människorna i de utsatta områdena tog sig därifrån i god tid och bara några hundra antas vara kvar i sina hus.
I New Orleans stiger antalet bekräftade döda för varje dag och är uppe i närmare 500. När vattnet sjunker och räddningsmanskapet har möjlighet att ta sig in i hus påträffas döda överallt. En del av de döda tros ha klarat sig i över en vecka men sedan dukat under av brist på mat och vatten.
Ägarna till ett vårdhem har arresterats och anklagas för 34 patienters död. Ägarparet, Mable och Salvatore Mangano, erbjöds hjälp med evakuering av patienterna men avvisade det med hänvisning till att flertalet på vårdhemmet var för sjuka för att kunna flyttas. De riskerar nu att åtalas för mord.
Flera andra mindre sjukhus och vårdhem kommer också att granskas. På en vårdcentral har elva döda hittats.
Över 1 700 barn har anmälts som försvunna sedan de kommit från sina föräldrar. Det handlar om barn som föräldrarna tvingades lämna på sjukhus och barn som tagits till sjukhus i andra delstater för vård. Röda korset räknar med att majoriteten av barnen kommer att kunna återförenas med sina föräldrar men att det kan ta många veckor innan det blir klarlagt var alla befinner sig.
Många av de evakuerade försöker också att få klarhet i vad som hänt deras hundar och katter som de tvingades att lämna. Det har blivit ett "svårt emotionellt problem" säger de som ordnat tillfälliga bostäder till de hemlösa. Organisationen som arbetar mot grymhet mot djur i delstaten Lousiana har lyckats rädda närmare 3 000 svaga och undernärda husdjur och hoppas att ägarna skall hitta dem.
Grymhet mot djur anses som ett brott och flera åklagare säger att detta också kan bli föremål för åtal om förövarna hittas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.