Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andrés Manuel López Obrador rivstartar som president. Här deltar han vid en invigningsceremoni med shamaner ur landets ursprungsbefolkning under lördagen

Ny mexikansk president rivstartar

Mexikos nye president Andrés Manuel López Obrador rivstartar sin utlovade regimförändring. Som en symbolisk första gest ska den tidigare presidentens luxuösa flygplan säljas.

- I dag är inte bara början för en ny regering. Det är början på en politisk regimförändring, sade Lòpez Obrador, då han i lördags svors in som president för de kommande sex åren.

Han vann en jordskredsseger i sommarens val efter löften om att bekämpa fattigdom och ta itu med landets problem med kriminalitet, fattigdom och korruption. Vissa kallar honom både populär och populist.

Öppnar presidentpalats

- Jag upprepar mitt löfte om att inte ljuga, stjäla eller förråda det mexikanska folket, sade Lòpez Obrador, under en andra ceremoni, då med representanter för landets ursprungsbefolkning.

Som ett av sina första beslut lät Omlo, som han även kallas, öppna det luxuösa presidentpalatset Los Pinos med tillhörande trädgårdar för allmänheten. Han lovar att palatset ska bli ett kulturellt centrum, öppet för alla mexikaner.

"Säljer alla plan"

Samtidigt fick journalister möjlighet att gå ombord och fotografera det spatiösa och lyxiga presidentplanet, som nu ska säljas. Planet har ett nypris på motsvarande nästan två miljarder kronor, och användes senast av avgående presidenten Enrique Peña Nieto till G20-mötet den gångna veckan.

- Vi säljer alla plan och helikoptrar som korrupta politiker har använt, sade López Obrador i ett tal till anhängare i Veracruz och fick ett jublande svar, enligt Reuters.

Det handlar om ett 60-tal plan och ett 70-tal helikoptrar som tidigare använts av regeringen och presidenten.

Han upprepade även löftet att avsluta statens pensionsutbetalningar till tidigare presidenter och sänka lönen till de högsta tjänstemännen i staten.