Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbete vid en annan massgrav som hittades i Bosnien 2013. Arkivbild.

Ny massgrav hittad i Bosnien

Kvarlevorna av nästan 100 människor har hittats i en massgrav i Bosnien. De döda tros vara bosniska muslimer.

- Vi har grävt upp 137 grupper med ben, inklusive 86 skallar, vilket betyder minst 86 personer, kanske några fler, säger Lejla Cengic vid organisationen International Commission on Missing Persons.

Massgraven hittades nära Koricanske Stijene i centrala Bosnien, där mer än 200 civila avrättades av serbiska styrkor i augusti 1992.

Enligt en dom i internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien transporterades civila från fångläger i Prijedorområdet till centrala Bosnien när de plötsligt stannade till och runt 200 män och pojkar separerades från andra passagerare. De fördes sedan till en klippa där de avrättades och kastades ner i en djup ravin. 

Enligt engelskspråkiga Balkan Insight har man sedan kastat granater ner i ravinen och avfyrat ytterligare skott. Trots det har tolv män överlevt avrättningen och fallet. En av dem är Husein Jakupovic som vittnade när massakern togs upp av den nationella krigsbrottsdomstolen i Bosnien och Hercegovina.

– Soldaterna beordrade oss att lämna bussen och stå på rad längs klippan. Lite senare beordrade de oss att gå ner på knä vid klippavsatsen. Vi knäböjde några minuter och sedan började de skjuta. Folk föll... jag hoppade nerför klippan, sa han i sitt vittnesmål. 

11 personer har åtalats och dömts för massakern till sammanlagt över 200 år i fängelse.