Den forna Sovjetrepubliken Kirgizistans tillförordnade president Sadyr Japarov. Arkivbild.
Den forna Sovjetrepubliken Kirgizistans tillförordnade president Sadyr Japarov. Arkivbild. Bild: Vladimir Voronin/AP/TT

Ny ledare planerar avgå för att bli president

ANNONS

Sadyr Japarov, sedan den 15 oktober tillförordnad statschef i det politiskt oroliga Kirgizistan, meddelar att han tänker ställa upp i det centralasiatiska landets kommande presidentval den 10 januari.

"Jag kommer att avgå i tidiga december och ställa upp i valet som en vanlig medborgare. Om jag väljs blir jag president. Om inte, förblir jag en vanlig medborgare", säger han i ett uttalande.

51-åringen, som fram tills för några veckor sedan satt i fängelse för kidnappning, tog nyligen över makten från den sittande presidenten Sooronbaj Jeenbekov efter veckor av protester mot det kritiserade parlamentsvalet den 4 oktober.

Japarov utlovade då nya parlamentsval i december, men tvärvände kort därefter genom att avlysa valen och upplösa valkommissionen. Han uppmanade även till grundlagsändringar i syfte att få ställa upp i val för att officiellt kunna röstas fram som president – något som inte är tillåtet för en tillförordnad ledare enligt den nuvarande kirgiziska konstitutionen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS