Malaysias nya premiärminister Ismail Sabri Yaakob på en bild från i fredags.
Malaysias nya premiärminister Ismail Sabri Yaakob på en bild från i fredags. Bild: AP/TT

Ny ledare missade insvärning av egen regering

Förra helgen svors han in som Malaysias nya premiärminister – men måndagens installation av den egna regeringen missade den 61-årige veteranpolitikern Ismail Sabri Yaakob.

ANNONS

Efter att ha varit i kontakt med en person som konstaterats smittad med covid-19 tvingades den nya ledaren skippa måndagens begivenhet till förmån för en tillvaro i isolering, uppger hans stab.

Även tisdagens nationaldagsfirande missar premiärministern. Han väntas dock delta i digital form.

Ismail Sabri Yaakob är Malaysias tredje premiärminister på mindre än fyra år. Han kom till makten efter månader av politisk kris som kulminerade med företrädaren Muhyiddin Yassins avgång den 16 augusti. När Yaakob svors in sträckte han ut en hand till landets oppositionspolitiker och uttryckte hopp om att enas i kampen mot covid-19.

Den nya malaysiska regeringen består dock till stora delar av ministrar från den föregående regeringen, som länge fått utstå hård kritik för sin hantering av viruset. Yassin förlorade sin majoritet i parlamentet till stora delar på grund av folkets ilska över pandemihanteringen.

ANNONS

Malaysia har drabbats hårt av covid-19, inte minst av den mer smittsamma deltavarianten av viruset. De senaste veckorna har runt 20 000 nya fall rapporterats dagligen i landet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS