Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter protesterar mot pensionslagen i Moskva den 9 september. Arkivbild.

Ny lag kan snuva ryssar på pensionärslivet

Vladimir Putin har godkänt en starkt kontroversiell lag som höjer pensionsåldern. Förändringen har triggat demonstrationer i landet, och fått den ryske presidentens popularitet att dala. Många ryssar riskerar nu att aldrig få uppleva livet som pensionär.

Lagen innebär att män pensioneras vid 65 års ålder – en förlängning av yrkeslivet med fem år. Pensionsåldern för kvinnor höjs till 60 år, enligt den nya lagen.

Enligt statistik från 2015 publicerad av Utrikespolitiska institutet är förväntad livslängd för män 65 år och för kvinnor 77 år.

Det ryska överhuset – Federationsrådet – röstade igenom lagen med 149 röster för och fem emot, medan tre delegater avstod från att rösta, skriver nyhetsbyrån AFP. Vladimir Putin undertecknade senare under onsdagen lagen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Putins popularitet har minskat med anledning av reformen, och efter omfattande protester har det tidigare förslaget att höja kvinnornas pensionsålder till 63 sänkts till 60 år.

Starkt motstånd

Därför är det ingen slump att den starkt kritiserade reformen införs efter det att Putin återvalts som president. Att pensionsreformen mött så starkt motstånd beror delvis på att pensionärer tidigare kunnat arbeta extra medan de lyft pension.

- I Ryssland finns det ytterligare en dimension, det har att göra med att medellivslängden för i synnerhet män är mycket lägre än i exempelvis Västeuropa, säger Martin Kragh, chef för Ryssland- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

- Det innebär att den tiden du är pensionär, framförallt för män, kommer att bli väldigt kort. Hälften, eller en tredjedel, av den ryska manliga befolkningen kommer aldrig att uppnå pensionsåldern.

Stora reformbehov

Men de ryska statsfinanserna är hårt ansträngda och det finns stora behov av reformer. De stora utgiftsposterna är välfärdssektorn och försvaret, säger Martin Kragh..

- Statsfinansiellt handlar det om att få ned pensionskostnaderna, det handlar inte om att få fler människor i arbete.

Demonstrationer

Pensionsreformen har lett till återkommande protester mot regeringen över hela Ryssland de senaste månaderna och mobiliserat grupper i alla åldrar som under demonstrationerna också vädrat generella missnöjesyttringar mot försämringar i landet.

- Sedan berörs ju alla direkt eller indirekt. Nästan alla har ju en mormor eller farmor – eller föräldrar. Så det är inte konstigt att det inte bara är äldre som protesterar. Och det har inneburit att det har blivit en proteströrelse som är förhållandevis bred politiskt, säger Kragh och tillägger att socialister och liberaler har slutit upp gemensamt.

Parlamentets underhus, duman, godkände lagen förra veckan.