Forskarna blev överraskade över hur stor spindeln var. Tyvärr verkar den också vara utrotningshotad. Pressbild.
Forskarna blev överraskade över hur stor spindeln var. Tyvärr verkar den också vara utrotningshotad. Pressbild. Bild: Queensland Museum

Ny jättespindel upptäckt i Australien

Den är stor, sällsynt och ligger och lurar under jord. Som om Australien inte hade nog med djur som många anser är läskiga så kan de nu addera ytterligare ett åttabenigt djur till sin kända fauna.

ANNONS
|

Queensland Museum har i ett projekt undersökt det halvtorra skogsområdet Brigalow Belt i centrala delarna av delstaten, och där upptäckt spindeln som fått namnet Euoplos dignitas, avslöjar museet.

Antagligen är den redan utrotningshotad då den förlorat mycket av sitt habitat till följd av skövling.

Forskaren Michael Rix beskriver för The Guardian arten som väldigt stor för den typen av spindlar som lever i tunnlar eller gropar.

– Honorna av den här arten kan bli uppemot fem centimeter i kroppslängd, säger han.

Spindeln stänger ingången under dagen, men på natten väntar den vid ingången till dess att någon intet ont anande insekt passerar som den fångar in och bedövar med gift. De är dock – till skillnad från många andra djur i Australien – inte farliga för människan.

ANNONS

– Bettet kanske gör fysiskt ont till följd av dess storlek, men de är inte farliga, säger Rix.

Spindeln beskrivs i en studie publicerad i Bio One Complete.

Ett exemplar av spindeln i fråga. Pressbild.
Ett exemplar av spindeln i fråga. Pressbild. Bild: Queensland Museum
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS