Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjeckiens sittande president tillika presidentkandidat i valet Milos Zeman och hans fru Ivana Zemanová lägger sina röster i presidentvalet.

Ny drabbning väntar i tjeckiskt presidentval

Milos Zeman vann den första omgången av landets presidentval med bred marginal. Men den Rysslandtillvände sittande presidenten kan få det svårare i nästa rond – om utmanarkandidaternas väljare går samman.

Med nästan samtliga röster räknade landar Zeman på närmare 39 procent, medan hans främste utmanare, liberalen Jiri Drahos, får nöja sig med 26,5 procent.

Då ingen av kandidaterna når över 50-procentstrecket möts Zeman och Drahos i en avgörande valomgång 26-27 januari.

Valet har kretsat kring den 73-årige Zeman, som med sin främlingsfientliga retorik mot framför allt muslimer, och sina goda relationer med den ryske presidenten Vladimir Putin, delat väljarkåren.

"Ta med älskarna"

De som motsätter sig hans politiska inriktning har alltså främst röstat på den 68-årige akademikern Drahos, som bland annat vill att Tjeckien spelar en mer aktiv roll i EU. Men bland de ytterligare sju kandidater som utmanat Zeman finns flera andra Västtillvända politiker, vars väljare lär sluta upp bakom Drahos i valets andra omgång – som därmed kan bli mer spännande än den första.

- Detta ser hoppingivande ut, sade Drahos efter att resultatet stod klart, enligt Reuters.

Men Zeman siktar på en ny seger.

- Jag uppmanar alla som vill rösta på mig att ta sig till vallokalerna under den andra omgången, och ta med er era vänner, sade han inför sina anhängare, enligt AFP.

Kan påverka regeringsbildning

Zeman, som har sitt starkaste stöd på landsbygden, använder sig av en anti-etablissemangsretorik och har ridit på en våg av EU-kritik som bland annat riktats mot unionens beslut om obligatoriska flyktingkvoter. Landet har tagit emot mycket få av de hundratusentals människor som flytt krig och nöd eller sökt sig ett bättre liv i Europa under de senaste åren, och har liksom Slovakien och Ungern, tagit strid mot EU-kommissionens flyktingpolitik.

Presidenten i Tjeckien har begränsade maktbefogenheter men har ofta stort inflytande på den politiska debatten i landet. En vinst för Drahos skulle därmed kunna innebära ett skifte i landets inställning till EU.

Valutgången kan också påverka premiärminister Andrej Babis chanser att bilda regering, då presidenten spelar en avgörande roll i den processen. Zeman har backat upp Babis, som har svårt att få tillräckligt stöd i parlamentet för att få igenom sin föreslagna minoritetsregering.