Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En person i skyddsdräkt genomför ett covidtest på en kvinna vid ett bostadsområde i Peking.
En person i skyddsdräkt genomför ett covidtest på en kvinna vid ett bostadsområde i Peking. Bild: Andy Wong/AP/TT

Ny covidtopp i Kina – nya restriktioner

Antalet redovisade covidfall i Kina är högre än det varit någon gång tidigare under pandemin.
Miljontals människor har återigen beordrats att hålla sig hemma.

Kinas myndigheter uppger att drygt 31 000 nya fall kunde bekräftas under onsdagsdygnet. Drygt 27 500 av de smittade uppges sakna symptom.

Antalet är relativt lågt sett till Kinas befolkning på omkring 1,4 miljarder människor, men högt sett till att landets partistyre under snart tre års tid har sökt stävja all smittspridning med drakoniska nedstängningar, masstestningar och reserestriktioner.

Reglerade storstäder

De redovisade smittotalen har stigit under de senaste veckorna.

I samband med det har det införts nya regler och restriktioner för många miljoner invånare i jättestäder som Peking, Shanghai, Kanton (Guangzhou) och Chongqing.

I huvudstaden Peking får människor inte vistas på offentliga platser som köpcentrum, hotell och myndighetsbyggnader såvida de inte kan visa upp negativa resultat från PCR-tester som är mindre än 48 timmar gamla.

Ett sjukhus har öppnat i en mässhall. Skolverksamhet sköts på distans. Och runt ett större bostadsområde har det rests två meter höga staket, vilket tyder på att restriktionerna lär ligga kvar en tid framöver.

I Kanton har tusentals tillfälliga vårdplatser upprättats.

Hel fabriksstad isolerades

I Zhengzhou, en stad med omkring tio miljoner invånare, tvingas alla invånare att stanna hemma i fem dagars tid, förutom när de ska handla mat eller uträtta vårdärenden. Stadens myndigheter har förklarat "krig" mot viruset i uttalat syfte att utrota det. Masstestningar kommer att genomföras dagligen.

I samma stad skedde i tisdags och onsdags sammandrabbningar i samband med stora fabriksprotester, vilket är sällsynt i det hårt styrda landet.

200 000 anställda i företaget Foxconns fabrik har under en tid tvingats både jobba och bo inom den väldiga fabriksanläggningen, då upptäckten av ett fåtal covidfall tidigare i höst ledde till att hela området isolerades.

I drabbningarna syntes hundratals anställda gå i klinch med säkerhetsvakter i skyddsdräkter.

Backar från försök

Tidigare i november signalerade Kinas centralstyre ett kliv tillbaka från den nolltolerans som varit ledstjärna under de senaste åren, då bland annat karantänsregler för att komma in i landet lättades.

I Shijiazhuang strax söder om Peking lättades på fler regler än på de flesta andra platser, i vad som kom att ses som ett test av en ny covidpolitik. Men reglerna skärptes återigen tidigare denna veckan.

85 procent av Kinas invånare över 60 år hade fått två doser covidvaccin i mitten av augusti, uppgav myndigheterna då. Dessa personer har fått inhemska vaccinvarianter och inte mer effektiva mRNA-vacciner, då dessa ännu inte har godkänts.

Stränga restriktioner råder fortfarande i Kina.
Stränga restriktioner råder fortfarande i Kina. Bild: Ng Han Guan/AP/TT
Pekingbor i munskydd köar för att bli testade på torsdagen.
Pekingbor i munskydd köar för att bli testade på torsdagen. Bild: Andy Wong/AP/TT
Antal nya covidfall per miljon invånare per dag, enligt den statistik som Kinas myndigheter redovisar.
Antal nya covidfall per miljon invånare per dag, enligt den statistik som Kinas myndigheter redovisar. Bild: Johan Hallnäs/TT