Ny coronavirusmutation i Danmark – vaccin kan få sämre effekt

En ny mutation av coronaviruset i Danmark, med namnet N439K, oroar. Enligt en rapport från Statens Serum Institut kan coronavaccinen möjligtvis ha sämre effekt på mutationen.

ANNONS
|

Det handlar inte om mutationen som upptäcktes bland danska minkar tidigare i höstas. Varianten, med namnet N439K, har heller ingen direkt koppling till den virusmutation som upptäckts i Storbritannien – och föranlett att Sverige stoppat resor från landet.

I stället är det en annan mutation av coronaviruset som nu uppmärksammas i Danmark. Virusvarianten finns i flera europeiska länder, och den danska myndigheten går nu ut med en oro kring den.

– Vi bekymrar oss över hur effektivt ett vaccin kommer att vara mot N439K. Det vet vi inte i nuläget, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef på Statens Serum Institut (SSI), i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Därför är det relevant att hålla ögat på hur utbredd smittan med den här varianten är i Danmark, och om den har spridit sig till särskilt sårbara grupper.

Oron som finns handlar om att det finns tendenser att så kallade neutraliserande antikroppar inte har lika bra effekt mot N439K.

Mutationen har upptäckts i 1 624 danska coronaprover sedan den 8 augusti. SSI har nu släppt en rapport om virusvarianten. Myndigheten skriver där att det i nuläget inte finns något som tyder på att varianten är mer allvarlig än andra covid-19-virus.

Enligt SSI är virusvarianten vanligast i Irland, Tjeckien, Schweiz och England.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS