Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ny bok kan bli Trumps fall – påstås ha tonat ned faran med covid-19

Donald Trump tonade medvetet ned faran med covid-19. Det framgår av Watergateavslöjaren Bob Woodwards nya bok. Trump visste redan i januari att det nya coronaviruset var allvarligt och dödligt.

Det var bandupptagningarna som fällde Richard Nixon i Watergatehärvan. Nu hotar inspelningar Donald Trumps möjlighet att bli återvald till president.

Bob Woodward har gjort arton intervjuer med Donald Trump, personligen och på telefon, för boken ”Rage” (Vrede) som kommer ut på fredag. Några intervjuinspelningar och korta stycken ur boken har läckt ut inför publiceringen under onsdagen. Woodwards förra bok ”Fear” (Fruktan) retade upp Trump eftersom Woodward i huvudsak baserade den på anonyma källor. Kaos, maktmissbruk, avskedanden och avgångar dominerade innehållet.

Men denna gång valde Trump – tvärt emot alla sina medarbetares råd – att försöka ställa saker och ting till rätta genom att själv medverka.

Denna strategi verkar inte ha lyckats. Det är nu de bandinspelade intervjuerna som Woodward gjort som avslöjar Trumps strategi när coronaspridningen från Kina tog fart i USA i januari. Woodward har – vid sidan av samtalen med Trump – haft tillgång till hemligstämplade dokument. Av dem framgår att Trump i slutet av januari fick information om allvaret med spridningen av covid-19 och att den av amerikanska experter beskrevs som det farligaste och mest överhängande hotet mot den nationella säkerheten.

Avsåg att spela ned faran

I mars sade Trump till Woodward att han avsåg att spela ned faran för att inte skapa panik och kaos.

Donald Trumps till en början direktsända dagliga framträdanden i Vita huset visar att presidenten följde den linjen, en linje som han idag förnekar. Han sade då att de första femton dödsfallen skett på äldreboenden och att dödsfallen nationellt snart skulle vara noll. Han hävdade dessutom att USA:s ”vackra kyrkor” skulle kunna öppnas till påsk och att smittspridningen var på väg tillbaka. Idag har 190 000 människor dött till följd av covid-19 i USA. Trump har också rekommenderat användning av malariamedicin i förebyggande syfte och han har själv följt rådet trots avrådan från medicinska experter. Trump har under sina framträdanden öppet funderat om desinfektionsmedel för utvärtes bruk även kunde vara en bra idé invärtes.

Talespersoner för Vita huset tillbakavisade snabbt att Trump sagt det som han sagt i Woodwards bandinspelningar. De framställs som ryckta ur sitt sammanhang. Men samtidigt finns frågetecken inom administrationen om varför Trump överhuvudtaget låtit sig intervjuas av Bob Woodward som tillsammans med sin kollega Carl Bernstein avslöjade Watergateskandalen, som ledde till att Richard Nixon tvingades att avgå som president 1974.

Ytterligare avslöjanden väntas

Woodward har sedan dess fortsatt sina avslöjanden i bokform och har även en formell anställning kvar som journalist på Washington Post som publicerade artikel efter artikel om Watergate.

Gissningen är att Donald Trump både ville lägga till rätta genom att låta sig intervjuas av Woodward, att han var smickrad över att komma den legendariske Watergateavslöjaren nära och därför ställde upp vid arton tillfällen.

Ännu har bara några få detaljer läckts ut om innehållet i den nya boken men flertalet stora nyhetsorganisationer har nyligen fått tillgång till den och ytterligare avslöjanden väntas i samband med publiceringen.

Donald Trump har hittills förnekat att han medvetet underskattat allvaret med spridningen av covid-19 och har anklagat Kina för att inte ha delat med sig av den information som fanns. Trump skall dock, enligt boken, ha talat med den kinesiske ledaren Xi Jinping redan i januari. Den kinesiske ledaren sägs då ha beskrivit covid-19 som en farlig smitta och pandemi. Donald Trump jämförde vid samma tidpunkt corona med en vanlig influensa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.