Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Börje Sidenö, läkare ingenjör och kommendörkapten är initiativtagare till "blodcontainern" där det frysta blodet förvaras och tinas.

Ny blodlösning för svenskar i Mali

Det står en till synes anspråkslös grön container på basen för den svenska militära styrkan i Mali. Men dess innehåll är mycket avancerat - och ökar styrkans tillgång till livsviktigt blod från 20 till 250 enheter.

Ökenvärmen på basen utanför Timbuktu hänger som en kvävande tyngd över de cirka 250 svenska soldaterna, får svetten att rinna i rännilar. Men inne i den gröna containern råder behaglig svalka. En stor frys, ett kylskåp samt maskiner för att rena röda blodkroppar från konserveringsämnen. Mätare och digitala siffror, blankputsade ytor, fejat och skurat in i minsta hörn.

Fram till helt nyligen har styrkan fått nytt blod nerskickat en gång i månaden. Men det är 500 mil till Sverige och röda blodkroppar har en hållbarhetstid på bara 42 dagar. När försändelsen når det svårtillgängliga Timbuktu är det kanske en månads hållbarhet kvar, innan nytt måste skickas ner igen.

"Riktigt bra"

Men nu har svenskarna fått tillgång till Nederländernas koncept med blodcontainer. Där är alla blodkomponenter nerfrysta till 80-85 minusgrader - och hållbarheten ökar till 5-10 år. Den svenska styrkans tillgång till blod är nu också 12,5 gånger större - något som är oerhört viktigt vid en stor olycka eller en militär attack.

-Vi blir helt självförsörjande. Den stora vinsten är ökningen av kapaciteten. Det ger en oerhört hög säkerhetsnivå. Det här är bra, det är riktigt bra, säger Börje Sidenö, kommendörkapten och läkare på styrkan, till TT i Mali.

Containern skapar också en säkerhet, eftersom det är svårt att veta om blod på lokala sjukhus verkligen har kontrollerats ordentligt, säger Sidenö.

Blodkomponenterna tinas upp, en mindre mängd som hålls i kylskåp i en ständig beredskap eller större mängder när något händer som skapar större behov.

-Det här är lite av ryggraden i ett militärt förband. Soldaterna ska veta att det finns hjälp om det skiter sig, säger Sidenö.

Lånar gratis

Han har varit drivande i det svensk-nederländska samarbetet, som inleddes i fjol. Svensk personal har utbildats i Nederländerna, som också har trupp i FN:s fredsbevarande styrka i Mali. Containern får Sverige, på vissa villkor, låna gratis av Nederländerna - som använt systemet sedan 2003 för marktrupper och på fartyg.

Sidenö går så långt som att säga att det är den bästa blodcentralen i hela Mali.

-Ja, det är det absolut. Det är den säkraste.

"Enormt lyft"

Den svenska styrkans chef, överstelöjtnant Jonas Lotsne, är imponerad av containern.

-Det ger motsvarande möjligheter som man har på ett civilt sjukhus hemma i Sverige. Det är ett enormt lyft, säger han till TT.

Den 62-årige Börje Sidenö är ångermanlänningen som efter många år i huvudstaden talar med ganska utpräglat stockholmsk dialekt. Ögonen söker sig ömsom åt sidan, ömsom beskådar de samtalspartnern med skarp blick.

Sidenö ger ett klurigt intryck. Han är också utbildad ingenjör och har tidigare med kreativitet utvecklat sjukvårdskonceptet för den svenska styrkan i Afghanistan.

-Jag är väl lite av en uppfinnarjocke, medger han själv.