Ny bin Ladin ska lyfta al-Qaida

Efter att ha hamnat i skuggan av IS vill al-Qaida göra stor återkomst på terrorscenen. I huvudrollen: Hamza bin Ladin, favoritson till förre ledaren Usama bin Ladin.

ANNONS
|

Den 13 maj dyker en ljudinspelning upp på jihadistiska sajter. Med mjuk röst uppmanar den 28-årige Hamza bin Ladin att slå till mot otrogna:

- Följ i fotstegen av dem som sökt martyrskap före er.

Den unge bin Ladin ber anhängare utföra attacker i europeiska och nordamerikanska städer, som hämnd för syriska barn som flygbombats till döds.

ANNONS

Hans upphöjelse i terrornätverket al Qaida är ingen överraskning för experter på militanta islamister, skriver The Washington Post i en lång artikel om Hamza bin Ladin.

I en video 2015 introducerade al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri honom som "ett lejon" och på senare tid lanseras han allt oftare på al-Qaida-trogna sajter som en galjonsfigur.

Lockar unga

Terroranalytiker drar slutsatsen att al-Qaida räknar med att Hamza bin Ladin attraherar unga militanta islamister som fortfarande beundrar Usama bin Ladin, men som betraktar al-Qaida som förlegat och irrelevant nu för tiden.

- Han står som garant för att al-Qaida, som blivit hårt ansatt på senare år, fortfarande är i goda händer. En junior bin Ladin är idealisk för att fortsätta kampen, säger Bruce Hoffman, tidigare rådgivare om kontraterrorism och nu chef för Georgetown-universitetets centrum för säkerhetsstudier, till The Washington Post.

Usama bin Ladin dödades i maj 2011 av amerikanska specialsoldater i en räd mot ett hus i Abbottabad i Pakistan. I beslagen därifrån återfanns personliga brev som avslöjar att Hamza bin Ladin hade ett särskilt starkt band med sin far, trots att de var separerade under många år. Det framgår också att sonen ville ha en mer framträdande roll i al-Qaida och enligt breven såg fadern i honom en framtida ledare.

ANNONS

Ny taktik

Dagens al-Qaida är illa åtgånget av amerikanska attacker men verkar nu vilja signalera att det är dags för ett nytt våldsamt kapitel.

Fast Hamza bin Ladin förespråkar inte faderns variant av jihad, med stora ytterst välplanerade terroraktioner mot strategiska mål, utan lutar mer mot mindre operationer med vilka vapen som helst. Bara måltavlorna utgör judiska, europeiska, amerikanska och västvänliga muslimers intressen.

- Det är gott och väl om ni kan använda ett eldvapen. Om inte, finns det gott om alternativ, säger han i inspelningen från den 13 maj.

Hans illavarslande uppmaning kan ses som ett sätt att erbjuda jihadister ett alternativ till terrorrörelsen IS, som lider av motgångar i Syrien och Irak, anser terrorexperter i The Washington Post.

TT

Fakta: Usama och Hamza bin Ladin

Usama bin Ladin föds 1957 som den 18:e av byggmagnaten Muhammad bin Ladins söner. Han hade minst tre kända fruar och uppskattningsvis 20 barn.

Hamza bin Ladin, född 1989, är det 15:e barnet och den enda sonen som Usama bin Ladin fick med sin tredje hustru Khairiah Sabar, en saudisk kvinna född 1950 vars familjehärkomst kan spåras till profeten Muhammad.

Hamza bin Ladin tros vara gift och ha minst två barn. Ett tag levde han i norra Pakistan, men var han finns nu är okänt. Inga bekräftade foton på honom finns sedan barndomen.

Källor: The Washington Post, Reuters

ANNONS