Nu väntas besked om självständighet i Katalonien

På tisdag ställs allt på sin spets i Katalonien. Då håller den katalanske presidenten Carles Puigdemont tal till regionparlamentet. Kommer han att utropa självständighet? Och vad blir Spaniens premiärminister Mariano Rajoys motdrag? Finns det risk för upptrappat våld? GP ringde tre regionala parlamentspolitiker i Barcelona för att höra deras tankar om situationen.

ANNONS
|

Esther Niubó, socialistpartiet PSC:

Hur ser du på situationen just nu?

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har aldrig haft så mycket sociala och politiska spänningar i Katalonien. Vi befinner oss i en mycket tuff situation.

Vad händer på tisdag?

– Den katalanska presidenten har tidigare sagt att han tänker deklarera självständighet i nästa vecka. Men fler och fler personer i parlamentet försöker få honom att avvakta för att vinna tid. Så jag tror inte att de kommer att utlysa självständighet utan de hittar en mellanväg och säger något i stil med att "i dag inleder vi arbetat med att arbeta för självständighet som kommer att bli verklighet om några månader".

ANNONS

– Jag tror att centralregeringen kommer att aktivera artikel 155 och ta bort en del av Kataloniens självstyre, som exempelvis att ta kontrollen över ekonomin och den katalanska polisstyrkan "Los Mossos". De kommer förmodligen också att avsätta den katalanska regionregeringen och utlysa nyval i Katalonien. Folk är oroliga för att den spanska polisen och militären skickas hit nästa vecka. Det kan bli våldsamt men inga stora sammandrabbningar.

Vad ser du för lösning?

– Vi socialister vill få till en dialog och försöker få den katalanska regeringen att inte utlysa självständighet. De har tagit flera olagliga steg och vi vill undvika att de fortsätter med det. De har inte majoritet för att göra införa självständighet, även om vi skulle förlita oss på deras siffror från folkomröstningen. Samtidigt är vi verkligen emot Partido Populars högerpolitik och vi fördömer polisvåldet. Men det är fel att säga att Spanien inte är ett demokratiskt land.

– Den bästa lösningen skulle vara att Puidgement utlyser nyval i Katalonien. Men det kommer nog inte att hända. Hur ska han kunna erkänna att allt det här med omröstningen var ett misstag? Han har till och med uppmanat folk att ta med valurnor hem så nu kan han inte backa. Det finns ingen annan väg för honom än att utlysa självständighet.

ANNONS

LÄS MER: En våldsam framtid oroar Katalonien

Jordi Sendra, självständighetspartiet PDeCat:

Hur ser du på situationen just nu?

– Jag är väldigt arg och besviken på polisvåldet under valdagen förra söndagen. Och jag är väldigt besviken på att kung Felipe inte nämnde något om alla de skadade människorna i sitt tal. Det är tydligt att han inte talade till katalanerna, han riktade sig bara till spanjorerna och pratade bara om vikten att lyda den spanska konstitutionen. Det verkar som att samma person har skrivit kungens och premiärministerns tal. Vi är också besvikna på att demokratiska EU-länder som Sverige inte har kritiserat den spanska regeringen.

Vad händer på tisdag?

– Vi väntar nu på sammanställningen avdet slutliga resultatet från folkomröstningen. Vi kommer ju inte direkt att be den spanska polisen om att ge oss alla de valurnor som de tog från oss. Jag vet ännu inte vad som kommer att hända nästa vecka. Men vi kommer inte att förråda eller göra katalanerna besvikna.

– Jag hoppas inte att det blir våldsamt. Vi katalaner är demokratiska och fredliga och provocerar inte någon. Men det verkar som att spanska regeringens enda lösning är att skicka poliser. De vill helt enkelt vinna 10 mot 0. Det är möjligt att jag grips, men jag är inte rädd för det.

ANNONS

Vad ser du för lösning?

– Vi vill se medling mellan oss och den spanska regeringen tillsammans med EU som medlare. Men de vägrar eftersom de ser att det vi gör är emot lagen och då är de inte intresserade av att prata.

– Jag tycker personligen att det är okej att avvakta att utlysa självständighet om vi får till en bra medling. Men det betyder inte att vi backar i självständighetsfrågan, absolut inte. Det finns ingen väg tillbaka och vi kommer inte att svika våra medborgare.

LÄS MER: Anna flög till Barcelona bara för att rösta

Fernando Sanchez, konservativa Partido Popular (PPC):

Hur ser du på situationen just nu?

– Det har varit väldigt dramatiskt och farligt. Vi var rädda för att det skulle bli en form av folkligt uppror, men jag tror att det har förändrats nu. Folk inser att det inte är en lek längre. De ser hur Katalonien, som är en väldigt välmående region, håller på att kollapsa. Stora företag säger att de tänker lämna Katalonien. Två av regionens huvudbanker har redan bestämt sig för att göra det. Det är det största bakslaget för katalanska separatister på fyrtio år.

Vad händer på tisdag?

ANNONS

– Jag tror att Puidgemont och hans partikamrater gör en form av symboliskt uttalande men inte en självständighetsdeklaration. Utlyser de självständighet kommer den spanska regeringen att agera. Men det kommer att ske proportionellt. De senaste fem åren har den spanska regeringen hållit en låg profil och haft en mjuk inställning till separatiströrelsen. Det har inte funkat så under valdagen den 1 oktober togs det till en tuffare stil. Vi kan inte acceptera att någon går emot landets konstitution. Så regeringen kommer att svara hårdare i nästa vecka än vad man har gjort tidigare, men det kommer att gå mjukare till än under söndagens val.

Vad ser du för lösning?

– Jag hoppas fortfarande att vi kan ha någon form av dialog med den katalanska regeringen. Men det vill till att det sker inom ramen för den spanska konstitutionen. De har de senaste fem åren forcerat fram en illegal process för att få till en självständighet. De har hotat spanska regeringen om att om ni inte lyssnar på oss så ser vi till att det blir uppror.

Fakta: Katalonien

  1. Katalonien är en autonom region i nordöstra Spanien och har 7,5 miljoner invånare.
  2. Regionen fick en långtgående autonomi 1979, det efter att Francodiktauren störtades 1975. Det innebär bland annat att den tidigare förbjudna katalanskan blev officiellt språk vid sidan av spanskan. Dessutom återinfördes regionstyret Generalitat de Catalunya, som består av parlament, president och regering.
  3. 2015 hölls regionval i Katalonien, där en koalition av självständighetsivrande partier (Junts pel Sí, Tillsammans för ja) fick 48 procent av rösterna och vann valet tillsammans med vänsterpartiet CUP.
  4. Partierna som var uttalat emot självständighet fick 39 procent.
  5. Kataloniens president är Carles Puigdemont sedan 2016. Hans parti är det katalanska självständighetspartiet PDeCat.
  6. Söndagen den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om självständighet från Spanien. Omröstningen har förbjudits av Spaniens konstitutionsdomstolen. Nu har samma domstol även ogiltigförklarat måndagens möte när regionpresidenten Carles Puigdemont förväntades utropa regionens självständighet inför det katalanska regionparlamentet.
  7. Den spanska konstitutionsdomstolen kan ställa in ett parlamentariskt möte i särskilda nödfall. Carles Puigdemont väntas hålla ett tal på tisdag istället.
ANNONS