Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu släpps Kennedy-dokumenten

– Låt honom vila i frid. Kathy Meyers är kritisk till att alla dokument om mordet på John F Kennedy offentliggörs idag. Men Charlie och Liz Dickinson är positiva. – Det är på tiden. Fast en del saknas säkert.

Sensommarvärmen har stannat kvar i Washington och människor söker sig till Kennedys grav på Arlingtonkyrkogården på andra sidan Potomacfloden. De är som alltid en andaktsfull stämning vid det stenlagda området där Kennedy ligger begravd med hustrun Jacqueline, den knappt veckogamla sonen Patrick och dottern som avled vid födseln.

Vissna röda rosor ligger på marken och flaggan utanför sydstatsgeneralen Robert E Lees gamla hus vajar på halv stång uppe på kullen. På avstånd hörs gevärssaluten vid ännu en av de militära begravningarna som hålls på begravningsplatsen.  

Presidentens beslut

In i det sista är det osäkert om alla dokument om Kennedymordet skall släppas. Kongressen beslutade 1992 att hemligstämpeln skulle hävas efter 25 år och det är bara presidenten som kan ändra på det beslutet. Den federala polisen FBI och underrättelseorganisationen CIA har begärt att Donald Trump skall säga nej med hänvisning till att det finns uppgifter som fortfarande kan skada enskilda personer och organisationer. 

Trump meddelade i ett tweet att om han inte övertygas av nya argument för fortsatt hemligstämpel så släpps alla resterande dokument under torsdagen. Under de snart femtiofyra år som förflutit sedan Kennedy sköts ihjäl har en del utredningsmaterial blivit offentligt efter begäran främst från forskare.

Men spekulationerna har sedan mordet den 22 november 1963 handlat om konspirationer där den amerikanska maffian, CIA, Sovjet, Kuba och starka ekonomiska intressen funnits med i ryktesspridningen. Warrenkommissionen – som tillsattes för att utreda mordet – slog fast att det var Lee Harvey Oswald som var ensam mördare utan kontakter med andra som kunde vara intresserade av att röja Kennedy ur vägen. 

En märklig historia

Det är just kring Oswald – som sköts ihjäl av nattklubbsägaren Jack Ruby vid en förflyttning mellan två fängelser – som frågetecknen finns. Oswald hade en märklig historia. Han hade mitt under kalla kriget rest till Sovjet, avsagt sig sitt amerikanska medborgarskap, ångrat sig och blivit amerikan igen, gift sig med en ryska och återvänt med henne till USA för att sedan åka till Mexiko för att få visum till Kuba så att han därifrån kunde resa till Moskva. Han återvände en tid före Kennedymordet till USA från Mexiko och inväntade visumhanteringen .

Oswald nekade till att han skjutit Kennedy från i fönstret i skolbokslagret som den öppna bilen med presidenten passerade.  
Charlie och Liz Dickinson kommer från delstaten Washington på den amerikanska västkusten och har aldrig tidigare varit på Arlingtonkyrkogården. De tycker att det är speciellt att komma till Kennedys grav och visa respekt för den mördade presidenten. 
– Det är dags att allt material om mordet redovisas, säger Liz. Hemlighetsmakeriet bara spär på spekulationerna och konspirationerna.

Enkel sten med vitt kors

Charlie håller med, men tror att mycket kommer att vara överstrukit på de flera hundra tusen sidorna.
– Jag är ganska säker på att det kommer att finnas blanka stycken och namn som raderats, säger han. Och det finns knappast något där det står konspiration i stora bokstäver.
Femtio meter bort ligger John F Kennedys bror Robert begravd med ett vitt träkors vid den enkla stenen. 

Han sköts ihjäl fem år efter sin bror 1968 sedan han vunnit det sista primärvalet, var på väg att bli demokraternas presidentkandidat och hade stora möjligheter att väljas till president.

Shiran Shiran greps och sitter på livstid i fängelse. Men var Shiran Shiran en ensam mördare utan medhjälpare? Den frågan var för stor och svår då och är lika besvärande nu. USA orkade inte med mer när Robert Kennedy sköts.
På fem år hade då John F Kennedy, Martin Luther King och Robert Kennedy mördats. USA:s framtid var för alltid förändrad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.