Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nu möter morddömde Madsen nya domare

Ubåtsbyggaren fick landets strängaste straff för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, men dömde Peter Madsen vill att det mildras.
– Fallet saknar motstycke i dansk rättshistoria, inleder åklagaren rättegången i Østre landsret, där det ska avgöras om det var rätt att ge Madsen livstids fängelse.

Håret är kortklippt och morddömde Peter Madsen är iklädd mörk kavaj, precis som under förhandlingen i byretten, när han tar plats vid sidan av försvarsadvokat Betina Hald Engmark.
På väg in i sal 1 ler ubåtsbyggaren, som har fällts för mord på den svenska journalisten Kim Wall, mot tre personer som sitter på anhörigbänken bakom honom. Snett emot Madsen sitter Walls föräldrar. Madsen tittar mot åklagaren Kristian Kirk Petersen, eller åt sidan mot domarnas håll, när delar av åtalet och tingsrättsdomen blir upplästa.

Straffet är det enda som har överklagats av Madsen.

– Vi har inte samlats här för att avgöra om Peter Madsen är skyldig i åtalet som väcktes mot honom. För det är han, säger åklagaren Kristian Kirk Petersen med hänvisning till byrettens fällande dom.

Och han poängterar att det inte bara blir en uppläsning av dokumentation i det här målet.

– Skulle man tro det tar man fel, säger han.

Åklagaren vill visa en del bevis på storskärm – att visa delar av utredningen är väsentligt för att rätten ska förstå brottets grova karaktär och få en rättvisande bild av det, förklarar Kristian Kirk Petersen. Inte för att döma Madsen, eftersom skuldfrågan redan är avgjord, utan för att bedöma honom. Att det har betydelse för rättens beslut om påföljd.

Advokaten protesterar hittills inte mot upplägget. Storbildsskärmen släcks flera gånger för folk på åhörarbänkarna när filmer och bilder visas.

När påföljden prövas kan det bli aktuellt med såväl ett tidsbestämt straff, som livstids fängelse eller förvaring. Det sistnämnda är ett tidsobestämt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas så pass farlig.

Köpenhamns byret motiverade den stränga påföljden med att Madsen gjort sig skyldig till ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna – som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Att endast överklaga påföljden ska inte ses som ett erkännande från Madsens sida, betonade försvarsadvokaten Betina Hald Engmark i samband med överklagandet i maj. Hon berättade att Madsen inte orkade "kämpa mer", att han saknade energi för det.

Advokaten Mette Grith Stage har följt ubåtsfallet på distans och hon tog via medier del av Madsens motivering kring överklagandet.

– Normalt handlar det ju inte bara om att man inte orkar mer, utan för att försvarsadvokaten också bedömer att det inte finns så mycket mer att göra. Att det är en uppförsbacke, och då kan det vara ganska förnuftigt att i stället lägga kraft och fullt fokus på att få rätt påföljd, säger hon till TT.

Kön ringlade ofta lång när ubåtsfallet hade sin gång i tingsrätten, men nu har intresset från allmänhet och medier svalnat betydligt. Medier från främst Sverige och Danmark är på plats för att bevaka den tre dagar långa rättegången, men inte alls i samma omfattning som under vinterns brutala och utdragna förhandling.