Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den lilla Italienska bergsbyn Ollolai ligger i Barbagia-regionen på ön Sardinien. Bild: Ollalai Comune Proloco
Den lilla Italienska bergsbyn Ollolai ligger i Barbagia-regionen på ön Sardinien. Bild: Ollalai Comune Proloco

Nu kan du köpa hus i Italien för 10 kronor

Sugen på bostad i Italien? Då kan det vara läge att slå till nu. I den Italienska staden Ollolai på Sardinien säljs just nu hus för tio kronor styck – enda kravet är att husen måste renoveras.

Den lilla Italienska bergsbyn Ollolai ligger i Barbagia-regionen på ön Sardinien. Trots drömläget har den lilla byn svårt att locka till sig nya invånare och har därför tagit till en ny metod – hundratals hus reas ut för tio kronor styck, skriver CNN.

Men det finns en hake – de 200 stenhusen som det rör sig om är i väldigt dåligt skick.

Köparna måste binda sig till att renovera husen inom tre år, en kostnad som sannolikt kommer landa på mellan 200 000 och 300 000 kronor.

"Kommer inte att låta vår stad dö"

Ollolais befolkning har under de senaste 50 åren minskat från 2250 invånare till 1300 invånare och bara en handfull barn föds varje år. Planen med utförsäljningen av husen är att föryngra populationen och se till att samhället i den lilla byn överlever som annars riskerar att bli en spökstad.

Borgmästaren i byn säger till tv-kanalen att han vill rädda stadens unika traditioner från att falla i glömska.

– Vi har alltid varit tuffa människor och kommer inte att låta vår stad dö, säger Efisio Arbau, stadens borgmästare till CNN.

Enligt CNN är även byn Ollolai en av de mest orörda och autentiska platserna på Sardinien. Även om byn ligger en bit ifrån Sardiniens stränder kan den i stället bjuda på en hel del mysiga gränder och lugn och ro. Husen är pittoreska med gråa granitsten som klättrar längs bergstopparna, som är typiskt för Sardinien.

Flera hus redan sålda

Tidigare var den lilla byn full av liv i de små snirkliga gränderna som rör sig som en labyrint genom byn. Sedan dess har många av de yngre invånarna flytt byn för att söka ett liv i någon av de större städerna. Många av de hus som nu går att köpa till fyndpriser har legat fallfärdiga i flera år sedan de övergivits av de familjer som en gång bodde i dem.

Borgmästaren har kontaktat alla tidigare ägare av husen, som herdar, bönder och hantverkare och frågat om de kan skriva över husen på staden. Husen har legat ute till försäljning sedan 2017.

Och trots det massiva renoveringsbehovet har staden redan sålt tre fastigheter. Och husen är populära, totalt har över 100 förfrågningar har kommit in från världen över, inklusive Ryssland och Australien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.