Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bevakningen är hård när den andra riksrätten inleds mot Donald Trump.  Bild: Susan Walsh
Bevakningen är hård när den andra riksrätten inleds mot Donald Trump. Bild: Susan Walsh

Nu inleds riksrätten mot Donald Trump

Åtalet och försvaret ligger klart i senaten. I sexton timmar ska argumenten läggas fram för och emot Donald Trump. Inledningen sker på tisdagskvällen svensk tid. Ingen vill ha en långdragen process.

Området kring Kapitolium i Washington är helt avspärrat och senatorerna och ledamöterna i representant huset har specialbevakning. Åtalet rör stormningen av byggnaden den 6 januari. Donald Trump anklagas för att ha uppviglat mobben vid ett tal utanför Vita huset kort dessförinnan.

Trump åtalades av representanthuset medan han fortfarande var president. När senaten nu ska döma har han avgått.

LÄS MER: Två riksrätter på ett år – så var de andra riksrätterna

Debatt om riksrätten ens ska genomföras

Riksrätten inleds idag med fyra timmars debatt om huruvida riksrätten överhuvudtaget ska genomföras. Majoriteten av republikanerna anser att det strider mot konstitutionen att ställa en tidigare president inför riksrätt. Demokraterna påpekar att åtalet beslutades medan Trump fortfarande var president och att konstitutionen ska tolkas som att processen ska fortsätta med dom i senaten även efter en avgång. En fällande dom innebär att Trump inte tillåts att i framtiden inneha politiska ämbeten.

När de fyra timmarnas debatt är över röstar senaten om riksrätten ska fortsätta. Här har demokraterna redan majoritet (med vicepresident Kamala Harris utslagsröst) men minst fem republikaner väntas att rösta med demokraterna.

På onsdagen och torsdagen läggs sedan argumenten fram från republikanerna och demokraterna under sexton timmar, troligen uppdelade på åtta timmar per dag. Då får även Donald Trumps advokater möjlighet att försvara den tidigare presidenten.

Eftersom advokaternas konstitutionella argumenten vid det tillfället redan röstats ned kommer koncentrationen att ske kring att Trump i sitt tal inte hetsade mobben att storma Kapitolium. Han uppmanade visserligen sina anhängare att ”slåss som h-e” och att de annars ”inte kommer att ha sitt land kvar” men det ska inte, enligt advokaterna, uppfattas bokstavligt. Trump yttrade ordet ”slåss” tjugo gånger i talet. Han manade också de som samlats att ta sig längs Pennsylvania Avenue till Kapitolium och göra sina röster hörda.

Ett uppehåll i förhandlingarna sker från fredag eftermiddag till söndag och återupptas antingen sen söndag eftermiddag eller på måndag.

LÄS MER: Svårt att fälla Trump i riksrätten – republikanerna som röstade mot Trump

Vittnen kallas efter omröstning

En omröstning sker om vittnen ska kallas. Det handlar om poliser och väktare men kan även innefatta anställda i kongressen. En tanke har varit att kalla Trumps vicepresident Mike Pence – som ledde det av stormningen avbrutna fastställandet av valresultatet – men det innebär att riksrätten förlängs ytterligare. Donald Trump har redan, via sina advokater, meddelat att han inte tänker delta. Han kommer inte heller att kallas. En fyra timmar lång debatt följer även om inga vittnen finns på plats.

Slutpläderingar sker av både demokratiska och republikanska senatorer liksom av Trumps advokater varefter domen faller. Alla senatorer röstar öppet. Det betyder att de för alltid kommer att få stå till svars för hur de agerade.

I den förra riksrätten mot Trump om Ukrainaskandalen var tongivande republikaner – som den dåvarande majoritetsledaren Mitch McConnell – noga med att poängtera att Trumps agerande kunde uppfattas som klandervärt men att det inte var tillräckligt för riksrätt. Endast Mitt Romney röstade för att fälla. Denna gång kommer troligen argumentationen att vara densamma. Trumps ord kan uppfattas som klandervärda men de ligger inom ramen för yttrandefriheten och han bär inte ansvaret för sina sympatisörers aktioner. Hur många republikaner som kommer att vara för fällande dom är oklart.

Donald Trumps advokater hävdar att hela riksrätten är en ”politisk teater”. Men demokraterna säger att bildbevisen och Trumps egna ord talar för sig själva. Om en vecka väntas riksrätten att vara avslutad.

LÄS MER: Georgia utreder Trumps försök att ändra valet

LÄS MER: Riksrätt mot Trump inte republikanernas största huvudvärk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.