Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu: Extremvindar rev ner tak på simhall

Extremvädret slår just nu till med full kraft mot Norge. Hårda vindar drog vid lunchtid av taket från ett hyreshus och i Bergen har sju garage rasat ihop – eller blåst bort helt. Vid 14-tiden rev vinden av ett tak från en simhall norr i västra Norge.

Polisen fick larm vid 11.10 om hur ett tak från ett flerfamiljshus i Bergen hade rivits ner av hårda vindar.

– En del av taket har blåst av och ligger utbrett över ett annat tak. Delen som är drabbad är 30 gånger 2 meter, säger operationsledare Terje Magnussen vid Hordalands polisdistrikt till Dagbladet.no .

Men vindarna avtog inte – och ställer till stor skadegörelse på eftermiddagen. Vid 14-tiden rev vindarna tag i ett tak på en simhall i Svelgen i Sogn och Fjordane fylke norr om Bergen i västra delen av landet, skriver Dagbladet . Enligt polisen skadades inga människor vid händelsen.

LÄS MER: Då slår rysskylan till.

LÄS MER: Värmerekord för december.

De boende fick evakueras under dramatiska former, då faran var fortsatt hög i området. Enligt polisen finns risk för att det sönderblåsta taket kan rivas iväg – eftersom vindarna inte avtagit ännu. Just nu har området kring den drabbade platsen spärrats av.

Bergens Tiderne berättade att vid lunchtid hade sju olika garage blåst sönder eller rasat ihop.

En av de boende berättar för BT om hur taken flög iväg vid 11.30-tiden:

– De har försvunnit ut i vägen. Bilarna står kvar.

På E6 har flera större stenras inträffat under morgonen. Bland annat blockeras Europavägen av stora stenblock som rasat ner i höjd med Kvam mellan Lillehammer och Trondheim, skriver Adressa.no . Norska Vägtrafikcentralen meddelade även på Twitter att E6 längre norrut, vid Dovrefjell , stängts av helt på grund av extremt starka vindar. På många håll uppmanas bilister och transportörer att vänta tills vindarna mojnar under 20 sekundmeter innan man hör över exempelvis broar.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.