Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, är med i TV-debatten som drar i gång.  Bild: Darron Cummings
Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, är med i TV-debatten som drar i gång. Bild: Darron Cummings

Nu drar tv-debatterna igång med nya presidentaspiranter

Tio kandidater åt gången i två dagar. Nu rivstartar Demokraterna med debatter som skall sålla ut partiets favorit. Joe Biden leder stort. Och Donald Trump behandlar honom som sin motståndare.

23 demokrater vill bli USA:s näste president. Men tre av dem får inte delta i de av partiet arrangerade debatterna. För deltagande krävs minst en procent i tre godkända opinionsmätningar eller att 65 000 donatorer registrerats och återfinns i tjugo olika delstater.

Ju längre kampanjen pågår desto svårare blir det för kandidaterna att komma med i debatterna. Då krävs två procent i opinionsmätningarna och ytterligare donatorer och när primärvalen drar igång i februari nästa år faller många av de svagaste snabbt ifrån.

Men natten till torsdagen, svensk tid, sker den första kraftmätningen med tio kandidater på plats. Natten till fredagen, svensk tid, är det dags på debattscenen för de övriga tio.

TV-bolaget NBC arrangerar denna första omgång debatter, senare blir det CNN och ABC och allteftersom kampen fortgår kommer CBS också in.

Nio debatter

Demokraterna planerar nio debatter fram till primärvalen och har inlett rekordtidigt. Ett drygt år före valdagen – i detta fall november 2020 - brukar vara regel.

Kandidaterna placeras i rang efter ställningen i opinionsmätningarna men alla skall i princip få samma tidsmässiga utrymme. Det kan ge mindre kända politiker chansen att presentera sig nationellt för väljarna. Vilka som får vara med den första och den andra debatten har avgjorts slumpmässigt.

Inte oväntat har demokraterna valt att förlägga dessa första debatter till Miami i Florida, delstaten som varit med och avgjort presidentvalen sedan det kaotiska valet 2000 då George W Bush efter sex veckors omräkningar tilldelades segern över Al Gore av Högsta Domstolen.

Donald Trump inledde också sin kampanj i Florida för en dryg vecka sedan, han vann knappt delstaten 2016.

Första debattdagen radar följande kandidater upp sig:

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts

Cory Booker, senator från New Jersey

Bill de Blasio, borgmästare i New York

Julian Castro, tidigare bostadsminister

John Delaney, tidigare kongressledamot från Maryland

Tulsi Gabbard, kongressledamot från Hawaii

Jay Inslee, guvernör i Washington

Amy Klobuchar, senator från Minnesota

Beto O´Rourke,tidigare kongressledamot från Texas

Tim Ryan,kongressledamot från Ohio

Gäller att slå igenom

Här är det Elizabeth Warren som har ett rejält försprång framför de övriga med omkring elva procent. För flertalet – förutom Cory Booker, Bill de Blasio och Beto O'Rourke – gäller det att slå igenom så att väljarna kommer ihåg deras namn. Hittills är de relativt anonyma utanför sina respektive geografiska baser.

Andra debattdagen finns flera mer namnkunniga på plats:

Joe Biden, tidigare vicepresident

Kamala Harris, senator från Kalifornien

Bernie Sanders, senator från Vermont

Michael Bennet, senator från Colorado

Pete Buttigieg, borgmästare i South Bend Indiana

Kirsten Gillibrand, senator från New York

John Hickenlooper, tidigare guvernör i Colorado

Eric Swalwell, kongressledamot från Kalifornien

Marianne Williamson, andlig föreläsare och författare från Texas

Andrew Yang, entreprenör från New York

Joe Biden favorit

Av alla kandidaterna i båda debatterna är det Joe Biden som både har mest att vinna och att förlora. Som favorit i fältet måste han motsvara de höga förväntningarna på att han att han skall framstå som en erfaren statsman utan att vara nedlåtande mot övriga kandidater.

I den andra debatten blir också vänster – högerdimensionen tydlig med Bernie Sanders som vänsterkandidaten som repeterar sin valkampanj från 2016. Kamala Harris är den starkaste kvinnan i fältet vid sidan av Elizabeth Warren.

För de mer anonyma kandidaterna handlar det knappast om att vinna, men däremot om att inte försvinna. Alla demokraterna har hittills talat vänligt om varandra. Nu är det en strid på kniven som innebär att tonen skall vara hyfsad, men att budskapet och meningsskiljaktigheterna skall vara tydliga.

Ekonomiskt stöd

Med debatterna så tidigt inledda är risken stor att flera snubblar redan innan matchen på allvar börjat. Det handlar inte bara om valvinden i opinionsmätningarna utan också om att hålla liv i kampanjerna med ekonomiskt stöd.

Hittills är Joe Biden en magnet för kampanjpengar medan alla övriga har problem med finansieringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.